Recepten & wijn/ Recepten zonder wijn

Betty Boop-knoflooksoep

Deze soep is bekend geworden onder de naam ‘champignonsoep’. Zo werd dit recept tenminste gedoopt door de webredactie van een Amerikaans kooktijdschrift toen het online werd gezet. Inmiddels is de soep geadopteerd door Brand en voorzien van een behoorlijke make-over. Brand houdt namelijk van pittig en uitgesproken (het woord ‘laf’ kan hij niet eens spellen) en dus moest deze ‘Plain Jane-soup’ plaats maken voor een, zeg maar, breathtaking Betty Boop variant.

De voorgeschreven hoeveelheid knoflook in het originele recept schroefde hij flink op. En aangezien knoflook een soort culinaire wonderbra is waar zelfs de meest vlakke gerechten nog verleidelijke smaakbommen van worden, was zijn aanpassing was net zo simpel als efficiënt.

Weelderige knoflook

Het resultaat is dat de ui en tijm mooier tot zijn recht kwomen en de paddestoelen nog sappiger zijn geworden. 

Maar natuurlijk is dat niet het hele verhaal. Met de uiteindelijke teller op 2 hele bollen knoflook, is Brand zijn soep een wellustig voluptueus recept geworden. Eentje waar je niet omheen kunt. Ook de volgende dag niet.

Gelukkig is Brand altijd heel attent als hij zin heeft in Betty en vraagt hij mij: “Lief, kijk even in je agenda wat voor afspraken je morgen hebt staan, ik heb zin in Betty Boop soep”.

Betty Boop:
“boop boop die soep”
(of zong ze dat niet?)

Betty Boop-knoflooksoep

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Frans
By Brand Serves: 4
Prep Time: 15 Cooking Time: 25 Total Time: 40

Ingredients

  • 2 hele bollen knoflook (ongeveer 25 teentjes)
  • 250 gr kastanje champignons of kleine witte champignons
  • 100 gr roomboter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 tl tijm, vers natuurlijk
  • 2 el bloem
  • 1/2 l kippenbouillon
  • 1/2 flesje schenkroom
  • peterselie, vers
  • zout & peper

Instructions

1

**Voorbereiden:**

2

Haal de tenen uit de bol (met schil) en blancheer deze 1 min. in kokend water. Laten afkoelen en dan de schil verwijderen.

3

Veeg de champignons schoon. Niet wassen.

4

**Bereiden:**

5

Stoof de champignons en de sjalot +/- 5 min in de boter.

6

Schep de champignons en ui uit de pan en laat het vocht achter in de pan.

7

Doe de knoflookteentjes en de tijm in dezelfde pan en laat 10 tot 15 minuten zacht koken tot de teentjes zacht zijn geworden.

8

Voeg de bloem toe en laat dit enkele minuten zacht meebakken.

9

Draai het vuur hoog en voeg geleidelijk de bouillon toe.

10

Blijf goed roeren zodat het vocht goed wordt opgenomen en de massa niet gaat klonteren.

11

Doe de champignons en de ui weer terug in de pan.

12

Houd wat champignons achter voor de garnering.

13

Pureer met de staafmixer (kleine stoten) het geheel tot een gladde massa.

14

Voeg de room toe en breng alles op smaak met zout en peper.

15

**Opdienen:**

16

Dien de soep op bestrooid met wat gehakte peterselie en dunne schijfjes champignons.

17

Lekker met knapperig pain de campagne belegd met rauwe ham.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply