Bubbel/ Recepten & wijn/ Schaal en schelpdieren/ Wijn & recepten/ Wit

Chinese kool met peultjes, pikante garnalen en bubbles

Groene salade gezond

Afgelopen zomer is er zeker twee keer, maar misschien ook wel 3 keer, tegen Brand gezegd: “Jij gaat zeker vaak naar de sportschool?”

Je moet weten dat de laatste keer dat hij een sporthal (laat staan een sportschool) van binnen heeft gezien is tijdens zijn studie. Hij heeft een hekel aan de geur van kleedkamers en wordt gek van het geluid van snerpende sportschoenen op de vloer van een gymzaal.
Toch is hij slank. En ik ben er inmiddels achter hoe dat kan. Hij heeft een soort ingebouwde harde reset knop om altijd weer in een gezonde en verstandige modus terecht te komen.
Als ik weer eens dagen achter elkaar alleen maar comfort food op tafel zet (omdat het buiten koud is, ik weer in mijn periode zit of omdat er een nieuw recept uitgeprobeerd moet worden), is Brand altijd degene die kan schakelen. “Laten we morgen weer eens iets lichts eten”. Dûûûh, Ik krijg al koude voeten bij de gedachte!

Maar Brand heeft gelijk en op zo’n moment maak ik dit recept. Gezond, licht en met veel smaak.
Ik mag van mezelf dan altijd twee keer opscheppen en een lekker glas wijn erbij drinken.
Het moet wel leuk blijven tenslotte!

Gegrilde gamba’s met frisse Aziatische smaken.

Wijntip: bubbel wijn

Een kwalitatief goede cava kan hierbij geschonken worden. Deze Spaanse bubbel wijn heeft meestal een goede prijs-kwaliteit verhouding. Maar een heerlijke crémant uit de Elzas is ook een top.
Rijpe en frisse smaken vechten om de aandacht in deze combinatie. Beide zijn aanwezig in de wijn en ook in het gerecht wisselt fris (munt, tomaten en limoen) en rijp (pinda’s, knoflook en rijst) elkaar af.

Chinese kool met peultjes en pikante garnalen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Aziatisch
By Kaat Serves: 2 - 3
Total Time: 30 m.

Ingredients

  • 1/2 rode Spaanse peper, gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 limoen, de zest en sap
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr grote, rauwe garnalen, ongepeld
  • 1/2 Chinese kool
  • 100 gr peulen, kort geblancheerd, droog gedept
  • 200 gr gele en rode kerstomaatjes, gehalveerd
  • 4 takjes verse munt, fijngesneden
  • 2 handjes geroosterde pinda's, gehakt
  • 1/2 winterwortel, julienne gesneden
  • 2 koffiekopjes pandanrijst
  • 1 el soja saus
  • 2 tl donkerbruine basterdsuiker
  • garnering: limoenpartjes

Instructions

1

Pel de garnalen.

2

Meng in een kom de Spaanse peper met de knoflook en 1 el olie.

3

Schep de garnalen erdoor en laat 30 minuten marineren.

4

Kook de rijst in 5 minuten gaar, giet af en zet met de deksel op de pan weg.

5

Snijd intussen de Chinese kool. Het overwegend groene gedeelte in iets bredere repen en het gedeelte met meer wit in wat smallere repen. Houd dit gedeelte apart.

6

Meng voor de dressing de sojasaus, limoensap en bruine suiker. Proef of het op smaak is.

7

Verhit nog wat olie in een pan en roerbak kort de Chinese kool met de witte gedeeltes erin. Laat afkoelen. De groene reepjes worden ongebakken gebruikt.

8

Grill of bak de garnalen net gaar zodat ze wel goed sappig blijven. Breng op smaak met peper en zout en de limoenzest.

9

Snijd de kerstomaatjes in plakjes.

10

Doe de rijst in een schaal. De rijst mag inmiddels lauw zijn.

11

Meng alle Chinese kool, de garnalen, de tomaatjes, de wortel, de peulen en de munt door de rijst.

12

Roer ook naar smaak de dressing erdoor.

13

Serveer met garnering van de gehakte pinda's en limoenpartjes.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply