Domaines Paul Mas is een grote naam in de Languedoc, de Franse regio waar al meer dan 2000 jaar wijn geproduceerd wordt. Mas geeft feilloos weer waar het gebied tegenwoordig voor staat: het is vooruitstrevend en brengt een grote diversiteit aan wijnen op de markt. Oprichter en eigenaar Jean-Claude Mas, inmiddels de 4de generatie wijnmaker, is een bevlogen ondernemer die de wijndrinker met “Luxe Rural” wil verwennen. Kwaliteit is een luxe, voor iedereen.

Als je zijn wijnhuis Côté Mas in Montagnac bezoekt begrijp je meteen wat ermee bedoeld wordt. Je kunt in het restaurant en de wijnbar genieten van verschillende soorten wijnproeverijen, heerlijke gerechten bereid met streekproducten of een gezellig jazz avondje meemaken. Wil je blijven slapen dan boek je er een suite ga je de volgende dag, na een uitgebreid ontbijt, paardrijden door de wijngaarden. Geen liefhebber van paarden? Dan neem je de 4×4 buggy, daar krijg je zeker een luxe gevoel van.
Mas stuurde mij dit recept van gevulde kapoen met Pommes Dauphine om te bereiden bij zijn Les Faïsses chardonnay. Laat je niet afschrikken door het woord ‘kapoen’ want dat is niets anders dan een gecastreerde haan. Het doel van de castratie is dat het dier meer en sappiger vlees op de botten zal krijgen. En haak alsjeblieft ook niet af bij de ingrediënten niertjes en lever. Probeer het gewoon een keer. Je zult er geen spijt van hebben.

Wijntip: Chardonnay Les Faïsses van Domaines Paul Mas
Les Faïsses van Domaines Paul Mas is een Limoux chardonnay met een houtrijping van 9 maanden. De houten vaten zijn zowel van Frans als Amerikaans eiken en ieder jaar wordt slechts 30% vernieuwd. Het resultaat is een zachte romigheid met aroma’s van hazelnoten en brioche. De wijn heeft goede zuren, citrusfrisheid en ronde, tropisch fruit smaken.
SMAAKPROFIEL VAN DE COMBINATIE
Bij deze combinatie draait het vooral om rijpe smaaktypen; de vulling van de kapoen, de aardappeltjes en de wijn zijn heerlijk vol en warm.
Dit is echt een weekend project waar je even de tijd voor moet nemen.
Kijk eens voor wat vakantie inspiratie op de site van Domaines Paul Mas in de Languedoc: https://www.cote-mas.fr/en/
Verwarm de oven voor op 210º C Verkruimel het brood en week kort in de melk. Knijp het uit. Snijd indien nodig de onderkant van de steeltjes van de paddestoelen. Was ze en hak ze grof. Sauteer de paddestoelen licht goudkleurig in de boter. Hak het spek, lever en niertjes alsmede de peterselie, sjalotjes en de knoflook. Meng in een grote kom deze ingrediënten samen met de eieren, de cognac, tijm, 4-épices en peper en zout goed door elkaar zodat en een homogene massa ontstaat. Vul de kapoen met de vulling door het met de achterkant van een lepel aan te drukken. Bind de opening van de kalkoen dicht met keukentouw en plaats hem in de oven zonder er boter op of bij te doen. Braad de kapoen ongeveer 2 uur in de oven. Prik, tegen het einde van de braadtijd in een kippenpoot. Het sap dat eruit vloeit moet wit zijn. Als het nog rosé is dan verleng je de braadtijd met 10 - 15 minuten. Als het vel te bruin dreigt te worden, bedek dan de kapoen met aluminium folie. Terwijl de kapoen in de oven staat, kook je de aardappelen in water met wat zout. Giet ze af wanneer gaar en pureer ze. Bereid een soort dik deeg door bloem, eieren, in klontjes gehakte boter, 1 glas water, peper en zout en wat nootmuskaat te mengen. Roer de aardappelpuree door dit mengsel. Rol balletjes van dit aardappeldeeg en bak in olie. Om te serveren leg de kapoen op een serveerschaal. Giet een paar eetlepels water in de ovenschaal om de sappen en aanbaksels los te krijgen en giet dit vocht in een juskom. Serveer de kapoen met de jus en de pommes dauphine.Gevulde kapoen met pommes dauphine
Ingredients
Instructions

Tot slot van deze post even een bekentenis: de foto van de gevulde kapoen is
A. niet door mij gefotografeerd
B. geen foto van het recept maar van een andere ‘chapon farci’
Bij het aansnijden van mijn kapoen, zag het resultaat er uit als een mislukte maag operatie van een boerderijkip die net zijn laatste avondmaal (en dat van al zijn hokgenoten) had opgeschrokt. Ik heb nooit de ‘School for the Arts of Plating’ doorlopen dus ik presenteer niet maar ik serveer. Ugly delicious zoals David Chang het zou noemen. Mijn chapon farce, zoals ik hem heb genoemd, was dus een lelijk lekkere kip geworden.
No Comments