Recepten & wijn/ Vega/ Wit

Halloumi ‘frietjes’ met munt en granaatappelpitjes en Riesling

 Deze haloumi frietjes blijken een bekende snack in het Midden-Oosten te zijn en ik snap nu waarom. Het is een groot succes bij iedereen die ik het voorzet.

Gerechten zoals dit, is echt structuur eten wat mij betreft. De halloumi kaas heeft een heel typische ‘chewy’ structuur. Het geeft ook een gek geluid als je er op kauwt. De granaatappelpitjes zijn daarentegen juicy, glibberig en als je niet uitkijkt bijt je opeens op het harde pitje binnenin het sappige omhulsel. De sla geeft een frisse ‘knisper’en de zaden en pitten zorgen voor het wat rustigere ‘kauwwerk’. Er gebeurt dus van alles in je mond.
Afgezien van dit alles is de smaak ook heerlijk divers. Zoet, zuur, fris, rijp er zit van alles in.

Wijntip: Riesling

Heerlijk om als lunch te serveren met een glas droge kwaliteits Riesling die niet al te jong meer is maar wel nog mooi op smaak. Het fruitige van de granaatappelpitjes en -melasse heeft een behoorlijk zuurtje en dat is een goede combinatie met Riesling. Het rijpe van de halloumikaas en de ras el hanout vormen een mooie tegenhanger daarop.

Halloumi is de enige kaas die zo makkelijk gebakken kan worden zonder dat hij smelt.

Halloumi frietjes met munt en granaatappelpitjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch Midden-Oosten
By Marjan Serves: 4
Prep Time: 15 Cooking Time: 15 Total Time: 30

Ingredients

  • 2 blokken halloumi, in reepjes
  • zonnebloemolie
  • sumak (hoeveelheid naar smaak)
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 1 el ras el hanout
  • peper en zout
  • de pitjes van 1 granaatappel*
  • 2 el granaatappelmelasse (siroop)
  • 2 handjes munt, gehakt
  • 1 zakje van 150 gr gemengde (ijsberg)sla
  • 1 handje gemengde pitten en/of zaden (bv pijnboompitten, zonnebloempitten)

Instructions

1

Verhit olie om te bakken in een koekenpan. Wanneer goed heet bak je de reepjes halloumi bruin aan beide kanten.

2

Niet alle kaas tegelijk want dan bakken de reepjes niet goed bruin. Laat de reepjes telkens uitlekken op keukenpapier en bestrooi beide kanten licht met sumak.

3

Meng de yoghurt met de ras el hanout en breng op smaak met peper en zout. Houd apart

4

Maak een grote platte schaal op door de gemengde sla erop te leggen en daar de gebakken halloumi op te verdelen.

5

Strooi vervolgens de munt en de granaatappelpitjes er over en druppel de melasse erop. Maak af met de zaden en pitten en wat toefjes van de yoghurt.

6

Serveer.

Notes

*de pitjes van de granaatappel krijg je met het volgende trucje heel makkelijk uit de vrucht. Snijd de granaatappel horizontaal door de midden. Leg een helft met de snijkant naar beneden in de handpalm. Klop met de bolle kant van een lepel op de schilkant. De pitjes vallen nu zo in je hand.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply