Just surf no turf/ Recepten & wijn/ Schaal en schelpdieren/ Wijn & recepten/ Wit

Japanse vis in Urk met Sauvignon Blanc

sushi rijst

Zoals paling, zalm en mosselen.Brand en ik waren tijdens de afgelopen warme dagen met de boot in Urk. Iemand had ons de dag ervoor nog gewaarschuwd dat het er niet heel leuk is. Dus wat doe je dan? Je gaat naar Urk.
Voordat we koers zette van Lemmer naar het voormalige Zuiderzee eiland wist ik al wat we ’s avonds paling zouden gaan eten. Als je ‘op Urk’ bent moet je sowieso vis eten. Bij de Urkervishal, gevestigd in een heel klein vissers(?)huisje, kocht ik vers gerookte paling die ’s morgens daar nog warm was afgeleverd. Mosselen en verse zalm erbij en koken maar! Japans natuurlijk want zulke mooie verse vis vraagt om wat speciaals.
Sake bijvoorbeeld; niet het drankje maar sashimi van wilde zalm met wat Kaat customizations. Hetzelfde geldt voor de asari miso soep , wat neerkomt op zoiets als miso mosselen. Van de unagi sushi maakte ik alleen de paling in saus en geen sushi en mijn sunomono salade bevat meer wakame (zeewier) dan komkommer. En sushi rijst, de backbone van iedere Japanse maaltijd. Het lijkt een hele rij eten maar het zijn simpele gerechten.

Je zult verstelt staan hoe makkelijk het is om een compleet Japans ‘buffet’ in een bootkeukentje van 2 m2 te bereiden. Het helpt natuurlijk om bepaalde Japanse essentials op voorraad te hebben. Denk: furikake, miso, sojasaus, mirin, wakame en wasabi om maar wat te noemen. Ze nemen geen ruimte in beslag, wegen niets en je kunt er mega veel verschillende gerechten mee bereiden. De smaken van het bovengenoemde rijtje vormen bij elkaar qua smaak een hele uiteenlopende maaltijd met voor ieder wat wils. Het uitzoeken van de juiste wijn hierbij was trouwens zo gepiept. Toen onze bootjesbuurman belangstellend in zwaar Urker accent (wat klinkt als Zeeuws vermengd met Fries-Amsterdams, afgetopt met een soort golvende intonatie) vroeg wat we aten, hadden we wat meer tijd nodig. Leg maar eens uit aan een Urker visser wat je in hemelsnaam met zijn paling hebt gedaan!

Oh, enne, wij hebben genoten van Urk. Leuke drukte in het haventje en het strandje dat aan de andere kant van het dijkje ligt is gezellig vol met gezinnen, jonge mensen en bootjeslui. Er hangt een unieke atmosfeer die je gewoon een keer geproefd moet hebben.

Het strandje van Urk met uitzicht op de vuurtoren.
Het Urker vissersmonument.
Een vrouw kijkt nog één keer om naar de zee.

Wijntip: Sauvignon Blanc

Brand haalde een dure Sauvignon Blanc uit de kast. Eentje uit Marlborough, Nieuw Zeeland die ‘al’ 2 jaar oud was. Het resultaat was dat de wijn wat rijper was geworden. Wat minder schraal en rustiger (nu klink ik als een echte connais-zeur). Soms kun je van Sauvignon Blanc, hoe lekker ze ook zijn, een verkrampte slokdarm krijgen. Vooral als je er meer dan 2 of 3 glazen van drinkt. De meeste wijnen, vooral frisse, strakke witte, worden te jong gedronken. Het kan de moeite lonen om een dergelijke kwaliteitswijn een jaar of zo te laten liggen. Wil je geen gedoe maar gewoon een lekkere combi maken, koop dan een SB uit een warmer klimaat.
Hoe dan ook, SB en Japans verstaan elkaar!

Het is overzichtelijker om alle recepten in een afzonderlijke post weer te geven dus hier vertel hoe je extra lekkere sushi rijst maakt.

Samengebonden rijstplantjes.
Sushi rijst.
Wie houdt er niet van rijst?

Sushi rijst

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Japans
By Kaat Serves: 4
Prep Time: 15 Cooking Time: 10 Total Time: 35

Ingredients

  • 250 gr sushi rijst
  • Awase-zu (azijnmengsel)
  • 3 dessertlepels suiker (30ml)
  • 1 dessertlepel zout (10ml)
  • 5 dessertlepel rijstazijn (50ml)
  • 1 dessertlepel mirin (10ml) (optioneel)
  • Garnering
  • Furikake
  • 1 lente-ui, in ringetjes
  • groen sesamzaad

Instructions

1

Kook de rijst volgens de verpakking gaar.

2

Meng de ingrediënten van de awase-zu.

3

"Snijd" met een lepel door de nog warme rijst en spatel voorzichtig de awase-zu erdoor.

4

Zorg ervoor dat de dressing goed verdeeld is over de rijst.

5

De rijst mag lauw opgediend worden in een schaal met wat furikake, lente-ui en sesamzaad erover.

Notes

Lekker met miso mosselen, sunomo zeewiersalade, sake zalm sashimi en unagi paling in sojasaus. Zie voor de recepten van deze gerechten in separate posts.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply