Recepten zonder wijn

Juicy Lucy – stuffed cheese burger met bier

Gevulde cheese burger - juicy Lucy

In een ver verleden zijn we begonnen zelf hamburgers te maken. Brand was in die tijd namelijk fel gekant tegen ’s werelds bekendste hamburgerketen.
“Ongezond” en “niet lekker” waren zijn argumenten. “Ongehoord” en “niet van deze wereld” was mijn reactie. Ik kreeg hem met geen mogelijkheid richting de fast food keten. Met als resultaat dat Nox en Kai, naar mijn mening, niet werd aangeleerd wat goed burgerschap precies inhoudt*.
Als je lang bij elkaar bent, ga je op elkaar lijken. Dat geldt ook voor Brand en mij. Hij is gaandeweg de loketburgers af en toe gaan eten en ik ben de wat ‘gezondere’ homemade burgers gaan waarderen.

De homemade burgers maakten we altijd in wedstrijdverband en het liefst met Nox, Kai en zoveel mogelijk vrienden erbij. Op tafel staan dan sappige runderburgers van de keurslager, verse sesambroodjes van de bakker en verder alles wat iedereen maar lekker vindt; BLT, kaas, gebakken uienringen, verschillende pickles. En vooral héél véél saus, een niet te onderschatten belangrijk onderdeel van een goede hamburger. Nox is zeer uitgesproken over het soort, het merk en, heel belangrijk, de verpakking van de burgersauzen. De curry moet met militaire precisie uit een knijpfles geknepen kunnen worden, met een tube mosterd kun je mooie accentpunten zetten en ik zelf wil alleen mayon(n)aise van Devos & Lemmens uit die glazen pot lepelen. Brand maakt standaard zijn knoflooksaus in het gele Tupperware bakje (voor het recept https://devinologischekeuken.nl/de-knoflookserie-deel-3-knoflooksaus/) welke over alles heen gegoten wordt en soms staan we een éénmalige modieuze introducé toe zoals (de ooit echt nieuwe) Joppiesaus of de wat recentere Smokey’s original BBQ-saus van Jord.

Het hamburgerwedstrijdreglement is simpel;

 • Bouw een zo hoog mogelijke hamburger.
 • Na de eerste hap moeten alle onderdelen nog op elkaar gestapeld tussen het broodje zitten. Pas vanaf de tweede hap mag je er een troep van maken.
 • Het gebruik van club sandwich-prikkers is verboden.

Tijdens dit soort avonden was ik altijd blij met ons mannenhuishouden. Sterke verhalen en je ongegeneerd te buitengaan aan dikke stukken vlees in plaats van getrut over carnivore calorieën en koolhydraten. Natuurlijk drinken we alleen bier en geen wijn, laat staan water. Met water spoel je de wc door en niet je eten.
Maar alles verandert in de loop der tijd en eetgewoonten niet in de laatste plaats. Tegenwoordig zijn er meestal vriendinnen bij en eten we heel verantwoord sushi of een ramen soepje.
Ik vond het dus tijd om ons oude recept wat aan te passen.
De hamburgers zijn vervangen door Juicy Lucy’s – met kaas gevulde burgers. Klinkt fancy en wordt gelukkig ook goed ontvangen door de dames in het gezelschap.

Maar één ding blijft onveranderd; we drinken er nog steeds bier bij!

* Eerlijkheid gebiedt mij te melden dat dit natuurlijk meer dan goed gekomen is. Ze zijn inmiddels van de zeer gegoede burgerij!

Juicy Lucy - een met kaas gevulde hamburger

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch, diner Amerikaans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 30 m.

Dit is 'not your average cheeseburger'. Dit is een zelfgemaakte, met kaar gevulde hamburger.

Ingredients

 • 4 wat dikker gesneden plakken bacon
 • 1 grote gele ui, in ringen
 • 1 pond rundergehakt, ongekruid (je kunt ook tartaar gebruiken)
 • 1 cup geraspte pittige cheddar kaas
 • 4 el roomkaas met kruiden
 • Woscester saus
 • Knoflookpoeder
 • Peper, zout
 • Olijfolie
 • 4 hamburgerbroodjes
 • Mayonaise
 • Bbq saus
 • 4 eieren
 • 2 tomaten, in plakjes

Instructions

1

Bak op medium vuur in een koekenpan de plakjes bacon met een scheutje olijfolie bruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

2

Bak in hetzelfde vet met nog wat extra olie, de uienringen lichtbruin. Draai het vuur wat lager en laat ongeveer 10 minuten caramelliseren. Houd apart.

3

Leg het gehakt op je werkblad. Deel in vieren en halveer de vier stukken weer. Zo heb je 8 'stukken' gehakt. Maak van alle stukken gehakt platte cirkels van gelijke afmeting. Zorg dat ze groot genoeg zijn om de kaas erop te leggen. Smeer op vier burgers een eetlepel kruidencrème. Lepel vervolgens een eetlepel geraspte cheddar erop. Druppel wat worcestersaus op de andere vier burgers en bestrooi deze met peper, zout en knoflookpoeder.

4

Leg de vier gekruide burgers met de knoflook/worcestersauskant naar beneden toe, bovenop de burgers waar de kaas op ligt.

5

Druk ze iets plat. Knijp met duim en wijsvinger de zijkanten voorzichtig helemaal dicht zodat de vulling er tijdens het bakken niet uit kan lopen.

6

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en grill de binnenkant knapperig in een droge koekenpan.

7

Bak 4 spiegeleitjes en als deze bijna goed zijn keer je ze met hele dooier om. Bak nog kort aan deze kant aan.

8

Besmeer de broodjes met wat mayonaise en leg de bacon erop.

9

Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de hamburgers aan beide kanten een paar minuten.

10

Begin met wat hoger vuur maar temper halverwege. De vulling moet wat smelten.

11

Leg de hamburgers op de broodjes en verdeel de uienringen erover.

12

Plaats de bovenste helft van het broodje erop en serveer met de plakjes tomaat ernaast en ketchup of bbq saus ernaast.

13

Zie extra's bij notities

Notes

Wat kun je nog meer op je Juicy Lucy doen? Eigenlijk alles wat je lekker vindt, zoals Jalapeno pepertjes Guacamole Augurken Chips Zelf gemaakte ketchup of hamburgersaus Groene pepertjes Sla

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply