Laat je dure damasten tafellinnen maar in de kast. Zorg ervoor dat iedereen een oud T-shirt aan heeft of een mega slab onder zijn kin heeft hangen. Grote stapel servetten bij de hand? Ja?
Dan kunnen we laksa gaan eten.
De kurkuma (geelwortel) in het recept zorgt voor ellendige, vel gele vlekken. De Udon noodels zijn glibberige slierten die ogenschijnlijk alleen door native Aziaten moeiteloos met stokjes uit een soep gevist kunnen worden.
Ondanks deze overlast is het toch de moeite om dit recept te maken. De zelf gemaakte curry pasta gaat met groot gemak over hier potje pasta heen. Je kunt de scherpte van het recept aanpassen aan je smaak en je kunt variëren met de groene (blad)groente die je gebruikt.
Ga je dit ooit netjes leren eten? Waarschijnlijk niet.



Wijntip: Pinot Blanc
Pinot Blanc is eigenlijk een hele neutrale wijn. Ik zou bijna zeggen “nietszeggend” maar dan doe ik de wijn tekort. Toen ik deze laksa maakte, vond ik nog een Pinot Blanc uit de Elzas, onder in de kast. De fles was al 4 jaar oud maar van een goed bio-dynamisch wijnhuis (Domaine Fernand Engel). Naast de pittigheid van het eten kwam de inmiddels rijp smakende wijn heel mooi tot zijn recht. Zou je hier een witte wijn met hoge zuren bij drinken, dan wordt de laksa nog scherper en heter. De wat oudere, ‘dikke’ Pinot Blanc was perfect op zijn plaats naast dit Thaise gerecht.
Pel de garnalen en bewaar de schalen. Maak de visbouillon en doe hier de garnalen schalen in voor extra aroma. Maak de curry pasta door alle ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta fijn te malen. Verhit een pan met dikke bodem op midden hoog vuur en schep de curry pasta er in. Roer voortdurend tot de aroma's vrijkomen. Schenk dan de kokosmelk, visbouillon (zonder schalen) en de viscurry. Roer vervolgens de gemberrasp en de suiker erdoor. Laat 15 m. zachtjes koken. Roer evtu nog een theelepel kurkuma door wat tapioca meel en voeg wat peper en zout toe. Haal de garnalen door het tapioca meel. Bak ze knapperig in een pan met wat olie en houd apart op een stuk keukenpapier. Breng het kokoscurry mengsel op smaak met limoensap. Kook de udon noodels gaar. Hak de tajerblad steeltjes in stukjes van 1 cm en doe deze samen met de noodels en de bundelzwammen bij het kokoscurry mengsel in de pan. Snijd het blad van de tajer in reepjes. Laat het mengsel nog een paar minuten zacht pruttelen en doe dan de reepjes bladgroente erbij. Serveer in kommen met de gebakken garnalen, wat korianderblad, eventueel chilivlokken en een limoen wedge als garnering. Geef er chop sticks en een lepel bij.Laksa met kokoscurry en garnalen
Ingredients
Instructions
No Comments