Kip en andere vreemde vogels/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Pappardelle met kip en citroenroomsaus met ansjovis

De standaard wijn-spijs tip bij chardonnay is: kip. Of zelfs: ‘kip in romige saus’. Maar nooit: ‘kip in romige saus met vis’. Laat staan: ‘kip in romige saus met ansjovis uit blik’.

Juist daarom is het leuk om dit recept eens uit te proberen. Het is een verrassende topper die zelfs door Jelle gewaardeerd wordt. En dat is heel bijzonder want, geloof me, vriend Jelle zijn smaakpallet is zo breed als een Olympische evenwichtsbalk. Als het aan hem ligt dan drinkt hij alleen maar Red Bull en rosé en bestaat zijn weekmenu uit schnitzel met broccoli en saté met friet. Dit in wisselende en willekeurige volgorde…
Toch heeft Jelle laatst met smaak deze pastaschotel gegeten. Hij heeft er natuurlijk geen idee van dat er citroensap in de saus zit. Laat staan ansjovis(!) En dat ga ik hem ook zeker niet vertellen want hij moet er van mij ook al chardonnay bij drinken!

Wijntip: chardonnay
Brand en ik drinken hier altijd een Bourgogne zonder houtlagering bij. Om meer precies te zijn een St Véran dat is een wijn uit de Mâcon regio.
In het gerecht draait het om frisse en rijpe smaaktypen. Dit moet de wijn dus ook bevatten: mooie zuren om het citroensap aan te kunnen en een goede ‘body’ met wat ronde elementen om de rondheid van de saus bij te houden.
Poeh, dit was op het randje van vineus gewauwel!

Pappardelle met kip en citroenroomsaus met ansjovis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Mediterraans
By Kaat Serves: 3
Total Time: 45 m.

Een heerlijk verrassende pastaschotel met kip en ansjovis. Goed met chardonnay.

Ingredients

  • 4 -5 kippendijen
  • Peper en zout
  • 1 el gedroogde tijm
  • 25 gr roomboter
  • Scheut olijfolie
  • 7 ansjovis filet op olie, uit blik, grof gehakt
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 10- 12 semi zongedroogde (5 semi gedroogd) tomaatjes op olie, in stukjes
  • 2 tl roze peperkorrels, verkruimeld
  • 200 ml kippenbouillon (niet te sterk)
  • 150 ml kookroom
  • Zest van 1/2 citroen
  • Sap van 1/4 citroen
  • 225 gr papardelle
  • 3 el krulpeterselie, gehakt
  • 6 el Parmezaanse kaas, grof geraspt

Instructions

1

Kruid de kippendijen aan beide kanten met peper en een beetje zout.

2

Smelt de boter voorzichtig in een pan met dikke bodem en doe de olie erbij.

3

Als de boter begint te pruttelen doe je de ansjovis erbij.

4

Druk deze met een spatel fijn en blijf roeren totdat de ansjovis is “opgelost” in de boter.

5

Doe de tijm erbij en laat even meebakken.

6

Bak de kip in de boter een paar minuten aan iedere kant. Vuur niet te hoog.

7

De boter mag mooi donkerbruin worden door de ansjovis.

8

Haal de kip eruit en houd apart.

9

Begin ondertussen met het koken van de papardelle.

10

Doe de sjalotjes in dezelfde pan waar de kip in gebakken is. Deze hoeft niet schoon gemaakt te worden.

11

Schraap tijdens het fruiten van de sjalot de deeltjes van de bodem van de pan.

12

Als het te droog wordt doe je alt wat bouillon erbij.

13

Sauteer de sjalot een paar minuten.

14

Voeg dan de zongedroogde tomaatjes en de roze peper toe en bak nog even 1 - 2 minuten.

15

Giet de kippenbouillon in de pan, roer even en doe ook de kookroom erbij.

16

Roer af en toe en laat 8 - 10 minuten koken.

17

Snijd de kip in grove stukken en doe met losgelaten sappen en al terug in de pan bij de saus.

18

Strooi de citroen zest en het sap over de saus, roer en proef of het op smaak is.

19

Giet de papardelle af en roer er een klein klontje boter door.

20

Serveer op de borden een nestje papardelle, overgiet dit met de kip roomsaus en garneer ieder bord met 1 eetlepel krulpeterselie en 2 eetlepels Parmezaanse kaas.

Notes

Let op dat je niet te veel ansjovis gebruikt. De verhouding in dit recept is precies goed.

pappardelle
Verse pappardelle
Verse citroenen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply