Recepten & wijn/ Rood/ Vlees/ Wijn & recepten

Pho’bo sandwich en Viognier

Pho boy sandwich

Schoondochter Jet heeft Vietnamese ouders maar afgezien van het feit dat ze de gebraden karbonaadjes in de pan omdraait met chop sticks, is ze zo Hollands als wat. Ze houdt van kaas, praat net als alle jongeren met de intonatie van een Amerikaanse filmster en is op een Hollandse manier tolerant en open-minded.

En Jet kan goed koken. Authentiek Aziatisch. Dat heeft ze geleerd van haar moeder. Ze heeft geen magnetron maar een rijstkoker en in haar keukenkastjes staat niets van Conimex maar wel flessen nuoc mam (vissaus) van Squid Brand, Flying Goose sriracha en echte Shaoxing rijstwijn. Jet koopt geen trendy food magazines en kijkt niet naar 24Kitchen. Ze vindt Jamie Oliver een commerciële dweil, denkt dat De Brabander een geografische herkomstbenaming is en dat Rudolph een rendier is.
Laatst kwam Jet erachter dat de Amsterdamse Miljuschka niet alleen een tv-programma over de Vietnamese keuken maakt maar er zelfs een kookboek over geschreven heeft.
Aldus de grens van Jet’s tolerantie. Gechoqueerd vroeg ze zich af hoe het mogelijk is dat deze dame, archetype voor Hollands Welvaren, ons probeert te vertellen hoe we Pho, springrolls en zelfs Bánh mì moeten koken?? Ik begrijp Jet wel. Brand en ik hebben meerdere malen zowel bij Jet als bij haar ouders gegeten. De ongeëvenaarde smaak van een verweg vaderlandse keuken zit ‘m in iets ongrijpbaars. Mag een non-native daarmee aan de haal?
“Nee, eigenlijk niet”, vond Jet. En ik ben het in zekere zin met haar eens. Zo heeft de viskraam in Lemmer heeft sinds een tijdje een Chinese eigenaar. De beste man vertelt altijd heel enthousiast dat de ‘haling dit jaal lekkel vet’ is.
Weet je wat, doe mij maar zo’n visloempia.

Ondanks dit alles durf ik het toch aan om mijn recept van een Pho’bo sandwich met jullie te delen. Het is een broodje halfom: pretentieloos Vietnamees en Amerikaans. De zelfgemaakte mayonaise smaakt naar Pho en de naam is een knipoog naar de Po’boy sandwich uit New Orleans. Het is misschien wel de lekkerste sandwich die ik ken en ik denk dat veel tolerante Hollanders dat ook zullen vinden.

Wijntip: Viognier

Wil je hier witte wijn bij drinken, dan is een witte wijn uit de Rhône, Frankrijk een goede keus. Blends met o.a. de Viognier druif. Die combineert goed met de specerijen in de mayonaise. Er moet vooral niet te strakke, schrale wijn bij gedronken worden. Heb je liever rood, kies dan bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse wijn met of van de Shiraz druif. Lekker kruidig bij het vlees.

Sappige biefstuk en romige zelfgemaakte Pho mayonaise

Pho'bo sandwich

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch Fusion
By Kaat Serves: 4

Ingredients

  • **PHO MAYO:**
  • 1/2 sjalot, fijn gesnipperd
  • 25 gr gember (1 cm) geraspt
  • 1 steranijs
  • 4 kruidnagels, heel
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl maple syrup (of bruine suiker)
  • 100 gr mayonaise
  • 30 gr crème fraîche
  • **PHO'BO SANDWICH**
  • 350 gr biefstuk
  • 1/2 komkommer in dunne plakjes
  • 1/2 rode ui, dunne ringen
  • (evtu 1 handje Thaise basilicum of Vietnamese munt, fijn gehakt)
  • 1 handje koriander, fijn gehakt
  • 4 zuurdesembroodjes
  • hoisin saus
  • sriracha saus
  • limoenwedge

Instructions

1

PHO MAYO:

2

Doe de steranijs, kruidnagels, venkelzaad, kaneel in een pan met dikke bodem en rooster op medium vuur totdat het begint te geuren en te ‘poppen’. Laat afkoelen.

3

Doe dit alles in een blender en doe ook vissaus, crème fraiche en mayonaise erbij.

4

Mix totdat je een mooie zachte puree hebt.

5

Houd apart in de koelkast totdat je het nodig hebt.

6

Je kunt dit dagen van te voren maken.

7

PHO'BO SANDWICH:

8

Kruid de biefstuk royaal met peper en zout en bak in wat olie tot medium.

9

Laat rusten en wat afkoelen.

10

Snijd in dunne plakken.

11

Grill of toast de broodjes aan de buitenkant tot knapperig en snijd doormidden.

12

Beleg de broodjes: smeer eerst een dun laagje hoisin saus op de onderkant.

13

Leg er een paar plakjes komkommer op.

14

Daarna beleggen met de plakjes biefstuk, de rode ui en de gehakte koriander, Thaise basilicum of munt en druppel er wat sriracha saus over.

15

Serveer op een bord met het kapje van het broodje er half op, een klein bakje met Pho mayo ernaast en een limoen wedde erbij.

16

Grill de plakjes vlees slechts aan 1 kant totdat deze mooi gebruind is maar de bovenkant nog een beetje rosé is.

17

Leg de gegrilde plakjes op een bord en laat helemaal afkoelen.

18

Laat het vocht dat uit het vlees is gekomen weglopen en dep eventueel droog.

19

Meng het vlees met de Pho mayo, gehakte basilicum en munt zodat het helemaal bedekt is.

20

Blancheer de taugé kort zodat deze niet helemaal rauw meer is. Dep droog en roer ook hier Pho mayo door.

21

Snijd de broodjes doormidden en rooster de binnenkanten.

22

Smeer hoisin saus op de onderste binnenkant van de broodjes, beleg met een laagje taugé, dan wat gehakte ui, en dan veel van het vlees. Kruid met zwart gemalen peper en een flinke kneep sriracha saus.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply