Recepten & wijn/ Vega/ Wijn & recepten/ Wit

Spanakorizo – Griekse rijst met wilde spinazie

Spanakorizo is Griekse rijst met spinazie en dille

‘Wilde spinazie’ klinkt fantastisch! Alleen daarom al wil ik vaak spanakorizo eten. Griekse rijst met dille, citroen en doe-eens-gek-spinazie. Dat mag tenminste nog. Sinds de avondklok is ingesteld koop ik ook al geen vrije-uitloop-eieren meer. Dat vind ik te verwarrend. Gelukkig kan ik me af en toe nog wel terugtrekken in mijn eigen universum (bubbel heet dat tegenwoordig). Ik ga mezelf dan te buiten aan een ‘Elon-I’m a spacer-Musk’ Mars reep (woop woop).

Ja ja, je haalt je wat in je hoofd met al die Corona beperkingen.

Ook onze vriendin Kattie (succesvol en single) heeft sinds kort haar ideeën . Zij vindt tegenwoordig iedere vent die te lang bij het scharrelvleesvak in de supermarkt rondhangt, verdacht. Het resultaat laat zich raden.

Terug naar de Griekse doe-eens-gek-spinazie. Het is niet echt eenvoudig om hier een wijn bij te tippen. Spinazie bevat ‘tannines’, dat stofje waar je mond stroef van gaat aanvoelen, en rode wijnen combineren daar slecht mee. Het wordt dus een stevige witte zonder houtrijping.

Wijntip: Riesling

Een Duitse riesling past goed bij de spanakorizo. Koop eentje die niet heel erg droog is maar lekker vol en rijp. Misschien wel een paar jaartjes oud. De zuren in rieslings zijn belangrijk om het citroensap in het gerecht tegenwicht te bieden.

Wilde spinazie
Wilde spinazie

Spanakorizo - Griekse spinazierijst

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Diner Grieks, mediterraans
By Kaat Serves: 2
Total Time: 30 m.

Spanakorizo is Griekse spinazierijst met dille en citroensap. Het is erg makkelijk te bereiden en bovendien super gezond. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld de saganaki schotel met gamba's en feta.

Ingredients

  • 80 ml olijfolie
  • 1/2 rode ui, gehakt
  • 4 lente-ui, in ringetjes
  • 500 gr wilde spinazie, gewassen en grof gehakt
  • 250 ml kippenbouillon
  • 90 gr rijst
  • Snuf zout en wat peper
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 - 2 el dille, gehakt

Instructions

1

Verhit 60 ml olijfolie in een koekenpan en fruit de rode ui en lente-ui hierin tot alles zacht is.

2

Voeg eerst de steeltjes van de wilde spinzazie toe en roerbak. Voeg dan de rest van de spinazie toe en roerbak nog even tot de groente zacht is.

3

Voeg de kippenbouillon, rijst, peper en zout toe. Roer goed door elkaar en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.

4

Schenk wanneer al het vocht verdampt is en de rijst gaar is, de resterende 20 ml olijfolie en het citroensap over de rijst. Strooi de dille er over en laat nog een minuut of 10 in de pan staan met de deksel er op.

Notes

Als je wilt kunt je een deel van de kippenbouillon vervangen door een half blik tomatenblokjes of, nog beter, zelf gemaakte tomatensaus.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply