Recepten & wijn/ Rood/ Vlees/ Wijn & recepten

Steak met peperroomsaus en Cabernet Sauvignon

Heerlijk, klassiek en eigenlijk best simpel en snel.

Ik kan geen reden verzinnen om dit Franse bistro gerecht niet af en toe op tafel te zetten. Met slechts een paar, bekende ingrediënten maak je heel snel een sterrenmaaltijd.

Enne, lijnen doen we morgen wel weer!

Wijntip: Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon druif is wereldwijd de populairste rode druif. Niet alleen vaak als cépage (een wijn van slechts één druivensoort) maar zeker ook in blends te koop. Het is een stoere druif waar serieuze wijnen van gemaakt worden (denk Bordeaux enzo) en die vragen om een dik stuk rood vlees. De wijn mag best ‘warm’ zijn wat zoveel wil zeggen als een hoog alcohol percentage en de tannines moeten het liefst goed rijp zijn want te veel en onrijpe tannines botsen met de groene pepers. Dus een Shiraz uit de Rhône kan ook.

Omdat door de huidige coronacrisis de lucht nu letterlijk eindelijk begint te klaren, ben ik ervoor om wat meer “dichterbij-huis-eten-en-drinken” te promoten. Dus skip die Amerikaanse Zinfandel een keertje en kies Europees.
Probeer de termen ‘local heroes’, ‘streekgerechten’ en ‘seizoengebonden’ wat vaker een rol te laten spelen bij onze dagelijkse aankopen.

Peperroomsaus

Steak met peperroomsaus

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Frans
By Kaat Serves: 2
Prep Time: 15 m. Cooking Time: 15 m. Total Time: 20 m.

Ingredients

  • 2 entrecôtes
  • roomboter
  • Flinke scheut cognac
  • 1 potje kalfsfond van 380 ml
  • 2 eetlepels ingelegde groene peperkorrels
  • 100 ml room

Instructions

1

Haal de entrcôtes op tijd uit de ijskast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Kruid met peper en zout.

2

Verhit een flinke klont roomboter in een pan op middelhoog vuur. Als de boter begint te bruinen en het bruisen is gestopt, dan draai je het vuur helemaal hoog en leg je de entrecôtes in de pan.

3

Schroei het vlees aan en draai dan het vuur lager. Na een paar minuutjes draai je het vlees om en doe je hetzelfde nog een keer. Haal het uit de pan en leg op een snijplank onder folie, zeker 8 minuten te rusten. Dek eventueel af met een handdoek.

4

Maak ondertussen de saus door in dezelfde, niet schoongemaakte pan de cognac te gieten.

5

Draai het vuur hoog en flambeer zodat de alcohol iets verdampt. Met een spatel schaap je al roerend de aanbaksels van de bodem van de pan af. Giet de fond en de room erbij en laat wat pruttelen. Roer af en toe en doe de groene peperbolletjes erbij. Als de saus de gewenste dikte heeft breng je deze op smaak met peper en zout.

6

Snijd de entrocôtes eventueel in reepjes en serveer met de saus.

7

Lekker met frietjes, zelfgemaakte mayonaise en ouderwetse salade van kropsla en een mosterd vinaigrette.

Notes

Tenslotte; de groene peperkorrels kun je het beste afspoelen voordat je ze aan de saus toevoegt. Vind je de smaak nog te muf of sterk dan kun je ze voor gebruik ook heel kort koken in schoon water.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply