Als je in de Lorraine bent, dan eet je daar een quiche en drink je er een glas vin gris bij. Als je tenminste iets regionaals wilt proeven.
Moet je natuurlijk wel eerst weten waar deze regio ligt. Ik kwam zover als ergens richting de Elzas maar daar hield mijn topografische kennis verder op. Lotharingen, in het Duits en soms zelfs Lorreinen in het Nederlands, ligt in noordoost Frankrijk. Steden als Metz, Toul en Verdun liggen in het gebied.
De hartige taart uit Lotharingen, de zgn quiche Lorraine, kent iedereen wel. Er zijn in Nederland zelfs kant-en-klare varianten in iedere supermarkt te koop. Het authentieke recept heeft wel wat toelichting nodig vinden de Lorrainnezen zelf. Er mag namelijk géén geraspte kaas in. Alleen maar geklopte crème fraîche en eieren. Hierdoor wordt de hartige taart luchtig en niet zwaar. De spekje moeten van de beste kwaliteit zijn en mogen niet gerookt zijn. Dit zou teveel de smaak overheersen. Tenslotte mag het korstdeeg alleen van echte roomboter gemaakt zijn. Weg met de (olijf)olie!! Bah.
Ok. Tot zover de taart. Hoe zit het met de wijn?
Daar wil ik niet te veel woorden aan vuil maken. De AOC Côtes de Toul is niet groot noch bekend. De jaarlijkse productie wordt voornamelijk in de regio zelf geconsumeerd. Slechts een klein deel vindt zijn weg naar de rest van de Fransen en zo goed als niets gaat de grens over. Is het dan toch de moeite om er iets over te zeggen? Ja zeker. Het is altijd leuk om een ‘streekproduct’ te proeven. Côtes de Toul is er in rood, wit en rosé. Deze laatste noemen ze ‘Vin Gris’. Mooie lichte, Provence-achtige kleur vaak geverifieerd van Gamay. Pinot Noir, Auxerrois en Aubin blanc worden tevens voor rood en wit gebruikt.
Vanmiddag eten Brand en ik een Lotheringse taart van de traiteur in Toul. Lekker makkelijk. Maar ik heb wel zijn recept losgepeuterd.
Wijntip: een witte AOC Côtes de Toul. En daarna een ‘Vin Gris’ de Toul. Maar in Nederland zou ik gewoon een lekkere Pinot Gris er naast zetten.
De authentieke quiche Lorraine bereid je zonder geraspte kaas en de spekjes mogen niet gerookt zijn. Zo wordt ie lekker "licht en luchtig" volgens de Fransen! Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de quichevorm met een stuk bakpapier en bekleed het geheel met het korstdeeg. Het moet overal even dik zijn en de opstaande randjes moeten ook bekleed zijn. Bak de spekjes in een koekenpan op hoog vuur. Laat ze niet bruin bakken. Als ze beginnen te garen dan kan het vuur er onderuit gedraaid worden. Klop in een kom de crème fraîche, de eieren, de eidooiers en wat zwarte peper uit de molen flink op.Geen zout erbij. Klop ongeveer 5 minuten. Als de oven heet is draai je de temperatuur terug naar 180 graden. Giet het eimengsel in de quichevorm op het korstdeeg en plaats de vorm in de oven. Dit mag best onder het midden zijn. Bak de quiche in 35 minuten gaar. Dit is het authentieke recept. Natuurlijk kun je variëren: fruit een uitje en knoflook meet met de spekjes, gebruik juist wel gerookt spek of geraspte kaas. Je kunt 'm zelfs zonder korst maken. Authentieke quiche Lorraine
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments