Uncategorized

Pasta met (Franse) rookworst

pasta rookworst

Band en ik zijn in Frankrijk. Een culinair walhalla waar je in iedere uithoek wel een lokale specialiteit of delicatesse ontdekt. In Montbéliard maken ze bijvoorbeeld fantastische IGP rookworsten. Wij Hollanders stoppen rookworst standaard in de boerenkoolstamppot of in de snert. Maar dat kennen de Fransen niet. Die hebben daar gelukkig heel andere ideeën over.

Brand en ik hebben deze worst fumé uitgebreid getest. En waar we normaal altijd strijd hebben over welke merk er gegeten moet worden (ik wil altijd Unox en Brand is van team HEMA), zijn we het in deze met elkaar eens: een Montbéliard kan altijd. De structuur is wat grover, lijkt minder ‘juice’ te bevatten maar wel veel meer smaak, is licht gerookt en heeft een echt aangename knak in z’n vel zitten.

Hoe gaan we deze IGP-er dan eten? Op zijn eigen site (ja, echt, deze worst heeft een dedicated website) vond ik dit recept: Pâtes fraîches au parmesan brûlé et à la saucisse de Montbéliard. Wat zo ongeveer betekent ‘Verse pasta met geroosterde Parmezaanse kaas en Montbéliard worst’. Met wat kleine aanpassingen heb ik er een heerlijk, bijna Hollands, eenvoudig recept van gemaakt. Zo lekker dat je je afvraag waarom niet meer mensen op deze manier rookworst eten.


Natuurlijk maak je deze pasta met de rookworst die je zelf lekker vindt. Maar als je in de gelegenheid bent… koop er dan eens eentje bij de keurslager. Misschien lijkt die wel een beetje op de saucisse uit Montbéliard.


Wat drinken we erbij: chardonnay.
Een houtgelagerde chardonnay schenk je hierbij. Goede zuren zijn belangrijk als tegenhanger voor de vettigheid en een dikke smaak hebben we nodig als steunpilaar voor de rook aroma’s.

Pasta met (Franse) rookworst

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Frans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 35 m

Even iets anders dan stamppot met rookworst. Deze pasta is simpel, smaakvol en toch verrassend.

Ingredients

  • 2 rookworsten (Saucisse de Montbéliard IGP of welke andere worst je ook maar lekker vindt)
  • Pasta (bv Tagliatelle)
  • 2 uien
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 140 gr roomboter
  • 200 ml dikke kookroom (of crème fraîche)
  • 60 ml water
  • 2 el Dijon mosterd
  • 160 gr Parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Instructions

1

Snipper de uien en de sjalotjes. Snijd de knoflook in plakjes.

2

Smelt 60 gr boter in de pan en fruit hierin de uien en de sjalotjes.

3

Kruid met peper en zout.

4

Voeg dan de knoflook en 60 ml water toe. Roer en laat 2 minuten sudderen.

5

Voeg dan de room toe en laat koken (sudderen) tot de saus wat dikker wordt.

6

Houd apart.

7

Snijd ondertussen de rookworst in plakjes en kook de pasta.

8

Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht.

9

Warm de roomsaus weer wat op en doe de pasta erbij in de pan.

10

Proef en breng eventueel verder op smaak met zwarte peper.

11

Haal de pan van het vuur.

12

Verhit in een andere pan de rest van de boter en bak hierin de plakjes rookworst bruin aan beide kanten.

13

Als de pasta met de roomsaus te droog is kan er nog wat van het pastakookvocht bij om het smerig te maken. Verwarm dit nog licht op. Verdeel de pasta over de borden. Verdeel daar de plakjes rookworst over en strooi tenslotte de Parmezaanse kaas erover.

Voor meer info en inspiratie kijk op de site van de Montbéliard rookworst.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply