Weet jij precies wanneer je een taco, tortilla of tostada, een enchilada, quesadilla, fajita’s, nacho’s of burrito’s op je bord hebt? En weet je wat het verschil is in de samenstelling van het deeg, de bereidingswijze of de manier van presenteren?
Ik niet (altijd). Wel weet ik dat in Mexico nog nooit iemand gehoord heeft van onze harde taco schelpen en dat de NedMex keuken** een regelrechte belediging is voor de authentieke Mexicaanse gastronomie.
**de Nederlands-Mexicaanse keuken welke voornamelijk bestaat uit ovenschotels met opgerolde tortilla’s, gevuld met zwarte bonen, rode saus uit een potje en maïskorrels uit een blikje. Afgetopt met gesmolten kaas.
Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over echte Mexicaanse gerechten, belandde ik op de site van een Amerikaan die gespecialiseerd is in de traditionele keuken van het Latijns Amerikaanse land. De man bleek zo’n bekendheid die talloze cooking contests heeft gewonnen, een Julia Child Foundation Award in de wacht heeft gesleept en daarnaast ook succesvolle restaurants runt, tv programma’s maakt en een goede doelen organisatie trekt. Hij onderhoudt een bomvol foodblog en hij maakt ook regelmatig leuke culi-reisjes naar het buitenland. Gelukkig ontdekte ik deze ietwat ‘over the top’ cv van de schrijver pas nadat ik als een blok was gevallen voor zijn Encamaronadas. Cheesy Shrimp Tacos, wat een heerlijk en simpel alternatief voor de NepMex, ik bedoel NedMex gerechten.
Wijntip: een Albariño
Deze taco’s doen het goed met een frisse witte wijn uit Spanje. Ja, er komt ook echt frisse wijn uit dat warme land. Een goede Albariño (naam van de druif) uit de streek Rías Baixas (noordwest kust van Galicië) heeft limoen en witte perziken in de smaak. Moderne Spanjaarden proberen deze wijnen ‘sur lie’ te laten rijpen waardoor ze iets aromatischer en tropischer worden. Hoe dan ook, beide versies van Albariño zijn zeer de. moeite waard.
Verhit wat olie in een koekenpan. Bak de gamba's met een klein beetje zout tot ze (bijna) gaar zijn. Zet apart. In dezelfde pan, fruit de ui, knoflook en de chilipepers licht aan. Doe de tomatenblokjes erbij. Laat nog even pruttelen en wat indikken. Voeg de hot sauce, de ketchup en het limoensap toe. Laat nog 5 minuten pruttelen. Snijd de gamba’s in stukken, voeg toe aan de saus en proef. Breng op smaak met zout. Houd dit mengsel apart en maak de koekenpan schoon. Liefst geen olie in de koekenpan. Leg 2 tortilla’s erin en zorg dat het niet aanbakt. Leg op iedere tortilla, op de ene helft een handje geraspte kaas en schep 1/4de van het gamba-mengsel erop. Klap de tortilla dicht zodat er een halve maan ontstaat. Doe dit ook met de tweede tortilla en bak totdat de tortilla knapperig is. Draai om: rol ‘m naar de andere kant over z’n “rug”. Bak ook deze kant knapperig zodat de kaas gesmolten is. Serveren met heel dun gesneden ijsbergsla met verse koriander. Encamaronades
Ingredients
Instructions
No Comments