Kip en andere vreemde vogels/ Recepten & wijn/ Rood/ Wijn & recepten

Khao soi met Pinot Nero

khao sai

Kha soi is Thaise noodle soep. Thaise noodle soep op basis van kokosmelk met curry en kip. Deze soep wordt voornamelijk gegeten door laffe Thailandtoeristen met dito eetpatroon. Niet dat er iets mis is met Thailand en zeker niet met de Thaise cuisine. Maar als je op zo’n bijzonder gastronomisch plekje in de wereld bent, moet je eigenlijk andere, spannendere gerechten eten. Vind ik tenminste. Een van mijn favoriete food blogsters kwam met deze variant van Khao soi. Niet voor bange foodies met een gebrek aan fusionfantasie. We gaan spekjes uitbakken, sinaasappel-chili sambal maken en de Khao soi ontsoeppen.

Dit gerecht eet je dan ook niet met een lepel maar ‘slurp’ je naar binnen met behulp van stokjes en een kom die je vlak bij je mond houdt. Mondhoeken, wangen en kin komen zeker onder te zitten. Dus servet en slabben bij de hand en genieten maar. Het wordt absoluut een lekker Khao Sooitje :-)**

** Sorry, ik kon het niet laten. Ik ben echt een ‘sucker’ voor slechte woordgrappen.

Wijntip: Pinot Nero

Brand en ik zijn gek op de Pinot Nero van Borgo dei Posseri. Wijn afkomstig uit Noord Italië. Belangrijk voor deze combinatie zijn de fluweelzachte tannines in de wijn. Want een teveel daar aan maakt het gerecht te pittig en stroef. Maar deze pinot nero heeft precies de goede zwoele dronk.

Khao soi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Thais
By Kaat (en mijn favo Aziatische food bolster) Serves: 2

Variant op de bekende Thaise noodle soep met kip en kokos. Goed met pinot nero.

Ingredients

  • 80 gr ontbijtspek
  • 30 gr bacon
  • (Mag ook alleen ontbijtspek zijn)
  • 7 Aziatische sjalotjes (fijngehakt)
  • 7 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1/2 tsp zout
  • 1/2 tsp gemalen witte peper
  • 1 pakje gedroogde witte rijstvermicelli uit Thailand of Vietnam
  • Het opgevangen vet van het uitbakken van het ontbijtspek
  • 300 gr kippengehakt of rundergehakt
  • 1 tbsp Thaise gele curry pasta
  • De 'seasoning':
  • 3/4 cup kokosmelk
  • 1/4 cup kippenbouillon
  • 1 tbsp vissaus
  • 2 tsp sojasaus
  • 1 tsp geraspte gember
  • 1 tsp mosterd
  • 1/2 tsp suiker
  • 1/2 tsp curry poeder
  • 1/4 tsp gemalen zwarte peper
  • 1 tsp koriander, fijn gehakt
  • 1 tsp munt, gehakt
  • Garnering:
  • 3 tbsp crack (spekjes-ui-knof)
  • 1 hand Thaise basilicum
  • Limoen wedges
  • Sinaasappel-chili sambal***
  • Dit is een heel bijzondere, verrassend zacht sambal.
  • *** zie ander recept

Instructions

1

De knappertjes:

2

Bak het ontbijtspek en de bacon uit in een koekenpan. Draai het vuur iets lager en laat het spek helemaal uitbakken tot al het vet eruit is en het vlees knapperig en bruin.

3

Haal het vlees eruit en laat het vet in de pan. Doe de fijn gesneden sjalotten in de pan op medium hitte. Roer regelmatig tot de uitjes opgedroogd zijn en bruin worden (ong. 10 min.) Ze voelen dan nog steeds een beetje zacht aan.

4

Laat uitlekken in een fijne zeef en laat het vet weer opnieuw achter in de pan. Tijdens het afkoelen worden de sjalotten wat knapperiger. Breng op smaak met witte peper en zout. Indien nodig doe je wat extra olie erbij in de pan voor de knoflook.

5

Doe nu hetzelfde met de fijngehakte knoflook. De knoflook is goed wanneer het lichtbruin is geworden na een minuut of 3. De knoflook mag niet te donker worden want dan wordt de smaak bitter.

6

Meng de uitgebakken spekjes, sjalotjes en de knoflook.

7

Hou het spekvet nog even apart.

8

De Mah Khao Soi:

9

Kook de rijst vermicelli in ruim water.

10

Fruit het kippengehakt bruin en voeg dan de yellow curry paste toe. Roerbak tot de aroma's vrij komen.

11

Voeg de 'seasonings' toe en draai het vuur laag-medium en laat bakken tot het mengsel wat is ingedikt, een minuut of 5.

12

Voeg de gehakte koriander en munt toe en roer goed.

13

Schep de gekookte vermicelli noodles in kommen, schep het curry-mengsel erover en top met de knappertjes (spekjes, uitjes en knoflook) en gescheurde Thaise basilicum blaadjes. Knijp een wedge limoen erboven uit en maak af met wat 'pit' door een schepje sinaasappel - chili sambal toe te voegen.

14

Roeren en slurpen maar!

Notes

Het is de moeite om zelf sinaasappel-chili sambal te maken. Snel, makkelijk en foolproof. De pittigheid in mijn versie valt erg mee. Als je vuurvaste smaakpapillen hebt dan laat je zeker alle pitjes in de pepers zitten en voeg je er nog een paar aan toe. Als je de sambal in een goed afsluitbaar potje doet kan je het restant nog zeker 3 weken in de koelkast bewaren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply