Just surf no turf/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Spaghettoni met zalm en Pinot Grigio

Pasta met zalm

Ik heb zin in pasta dus kies ik voor spaghettoni. Dat is niets meer dan het dikke broertje van spaghetti. Spaghettini, daarentegen, is het dunne zusje. Maar mijn hoofd staat niet naar slank dus is sla de pasta-afdeling dun en verfijnd met linguini en capelli d’angelo enzo over. Ik wil groter, dikker en stoerder. Tagliatelle of fettuccine misschien? Of wordt het een zware jongen als pappardelle? Ik herinner me ineens een artikel dat ik bewaard heb. Daarin wordt beschreven welke pastasoort bij welke saus hoort. Holle soorten zoals penne gebruik je voor dikkere sauzen met veel stukjes. En platte of dunne pasta is geschikt voor lichte, gladde sauzen op basis van olie of tomaat. De grove dikke pasta’s zijn geschikt voor vleessauzen. De Italiaanse kookgoeroe Antonio Carluccio is in zijn kookboeken ook heel duidelijk over dit onderwerp. Bij ieder recept vertelt hij precies waarom je een specifieke pastasoort moet gebruiken. Soms omdat de saus beter aan de geribbelde randjes blijft kleven, soms omdat je de soort simpelweg beter kunt mengen met de saus.
Als je wilt kun je een hele studie van dit onderwerp maken. De dikte, breedte, lengte en diameter van pasta is vastgelegd per benaming. De ingrediënten wijken soms wat af en de herkomst is altijd streekgebonden.

Omdat ik fan maar geen fetisjist ben, hanteer ik in de Vinologische Keuken de overzichtelijke stelling: “hoe dikker de saus, hoe dikker de pasta.”

Dit recept met warm gerookte zalm behoort niet tot de categorie “zware vleessauzen”. Als je überhaupt al van een saus kan spreken want de pasta wordt gebonden met een gefruit uitje, een klein beetje room en kookwater. Toch behoort de saus ook niet tot de categorie “dun en licht”. De warm gerookte zalm en de kaas geven het gerecht stevigheid in smaak en structuur. Dus welke -oni, -ini of -ette moet ik nu kiezen?

Pffffff… ik wil gewoon pasta, basta!

Wijntip: pinot grigio

De pinot grigio is de Italiaanse variant van de pinot gris. Zelfde druif, ander herkomstland. De druif heeft niet mega hoge zuren en is daardoor een goede combinatie met dit gerecht. De wijn mag namelijk van alles wat in zich hebben om zich staande te houden naast deze pastaschotel: zuren, rijpheid en genoeg smaakvolume. Kies dus voor een wat mooiere (lees: iets duurdere) pinot. Vraag je slijter om advies!
O ja, ik denk trouwens dat een dikke Provence rosé ook niet misstaat naast de zalm.

Mooi plaatje, leuk om zelf een te proberen.

Spaghettoni met zalm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Italiaans
By Kaat Serves: 2
Total Time: 30 m.

Ingredients

  • 200 gr spaghettoni
  • Zwarte en witte peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 eieren
  • 50 - 60 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 - 2 el room
  • 150 gr warm gerookte zalm, in flakes gescheurd
  • 1/2 bakje bieslook, gehakt
  • 1/4 citroen, de zest ervan

Instructions

1

Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pasta al dente.

2

Verhit intussen wat olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.

3

Fruit de ui en de knoflook tot ze zacht zijn en zet dan het vuur laag.

4

Houd vlak voor het afgieten van de pasta, een kopje kookvocht apart. Doe de pasta bij de knoflook en de ui in de hapjespan en roer door. Draai het vuur er helemaal onder uit en laat 2 minuutjes afkoelen.

5

Roer ondertussen in een kom de eieren los en meng met de room en de geraspte kaas. Voeg wat zwarte peper en zout toe. Roer deze saus door de iets afgekoelde pasta. Als het geheel te dik is dan roer je er wat van het apart gehouden kookvocht door.

6

Let op: het vuur niet meer aan doen om de pan opnieuw op te warmen want dan ontstaat er pasta met omelet ipv met een saus.

7

Meng de pasta nu het de zalm en de bieslook.

8

Breng op smaak met witte (!!!) peper en indien nodig, wat zout.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply