Ropa Vieja is een gerecht met een grootse en lange geschiedenis. Vanuit de Joodse keuken namen de Spaanse conquistadors het mee naar de Caraïben en de Amerika’s. Er zijn inmiddels ontelbare versies van maar eigenlijk maakt het niet uit hoe je deze stoofpot bereidt. Zolang je er maar heel lang over doet, er mega veel van maakt en je hele familie ervan laat meegenieten. Want die functie heeft Ropa Vieja bij Latino’s; het is een maaltijd waar ze voor thuis komen. Ooms, tantes, grootouders, broers en zussen. Iedereen aan tafel eet, drinkt en vertelt. Het is zo’n gerecht waarvan ze weten dat er maar één persoon op de hele wereld is die het het lekkerste kan koken: la madre.
Mijn Amsterdamse madre maakte vroeger altijd haché voor de familie bijeenkomsten. Ook heel lekker maar een stuk minder exotisch.
Wijntip: Syrah (of Shiraz)
In de zgn ‘Oude Wereld’ heet de druif Syrah maar hangt hij aan een wijnrank in bijvoorbeeld Zuid Amerika, Australië of Afrika, dan noemen we de druif Shiraz. Omdat ik hier niet een heel gedetailleerd verhaal wil ophangen over de verschillen, stel ik voor dat je gewoon een volle houtgelagerde Syrah wijn probeert te bemachtigen. Denk aan bijvoorbeeld Rhône wijnen. Er mag best nog een andere druif in de fles bij zitten. Maar richt je hoofdzakelijk op deze aromatische druif waar wijnen met een hoog alcohol percentage van gevinifieerd worden. Steekwoorden voor zowel gerecht als wijn zijn “warm”, “dik”, “veel smaak” en “rijp”.
Leg het vlees in een Dutch Oven of Le Creuset pan en doe alle ingrediënten voor de bouillon erbij. Schenk er zoveel water op dat het vlees ruim onder staat. Breng aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim er af (dit is niets anders dan eiwitten die vrijkomen). Laat zacht sudderen tot het vlees zo gaar is dat je het makkelijk uit elkaar kunt trekken. Dit zal zeker een uur of twee zijn. Laat het vlees afkoelen als het gaar is. Zeef de bouillon en laat eventueel nog wat inkoken. Houd daarna apart. Trek het vlees uit elkaar tot je een berg met draadjes hebt. Houd apart. Verhit wat olijfolie in de Le Creuset pan. Smoor daarin zachtjes de knoflook en Spaanse peper. Wanneer de aroma's loskomen kunnen de paprika's en de uien erbij. Voeg ook de paprika poeder, oregano, tijm en de komijn toe. Bak voorzichtig 1 minuut totdat ook hier de aroma's van loskomen. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ook 1 - 2 minuten voorzichtig (hierdoor wordt de tomatenpuree minder rins). Het vuur mag niet te hoog maar het geheel zal toch wat aanbakken. Dat geeft niets want door nu een scheut witte wijn toe te voegen en met een siliconen spatel over de bodem te schrapen, laten de aanbaksels vanzelf los. Draai eventueel het vuur weer wat hoger. Voeg nu ook het blik tomaten, een flinke scheut bouillon (die je apart had gehouden) en het laurierblaadje toe. Goed roeren en 20 minuten laten sudderen. Roer vervolgens het vlees erdoor en als het geheel te droog dreigt te worden dan voeg je weer wat vleesbouillon toe. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met witte rijst, frisse groene sla en als een echte Cubaan met zwarte bonen. Wist je trouwens dat de vertaling van 'ropa vieja' letterlijk 'oude vodden' is? Daar lijkt dit pruttelpotje wel wat op. Traditioneel wordt het bereid met leftovers, kikkerwerwten en aardappelen. Roda Vieja
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments