Dessert/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Zoetigheid

Trifle met roze boerenjongens en Brachetto d’Acqui

Trifle met cranberry's

Pink lives matter!

Nooit gedacht dat ik anno 2020 het nog nodig zou vinden om dit te schrijven, maar ‘Pink lives matter!’. En eigenlijk wil ik hier helemaal geen punt van maken omdat ik wil leven in een wereld waar het vanzelfsprekend is dat niemand gediscrimineerd wordt op geslacht, kleur, seksuele voorkeur, afkomst, geloof of wat dan ook. Maar als ik door mijn keukenraam naar buiten kijk zie ik helaas een andere werkelijkheid. 

Niettemin ben ik blij in Nederland te leven en dus in alle vrijheid (!) voor mijn mening kan uitkomen. 

Vandaag ben trots op onze Nederlandse Pride, onze lhbt-beweging (sorry als ik een letter heb gemist) en wil ik iedereen uitnodigen om de aankomende week roze te kleuren.

Ik begin met een waanzinnig lekker maar simpel dessert: trifle met roze boerenjongens en een glas Brachetto d’Acqui.

De roze boerenjongens was trouwens een idee van Fernando. Hij was samen met zijn vriend Jelle een dagje met ons mee op de boot. Het was mooi weer en ik had alcoholvrije caipiroska’s met cranberrysap gemaakt (wat dan natuurlijk niets meer met het origineel te maken heeft). Omdat Brand gek is op gedroogde cranberry’s had ik er een paar door de mocktails gedaan. Fernando werkt al jaren in de hotel en catering business, dus we waren het snel met elkaar eens dat er iets ontbrak. Juist; alcohol. Al was het maar een klein beetje. Zodoende belandde mijn voorraadje cranberry’s in een flinke laag wodka.

Roze boerenjongens in de wodka

Een week later heb ik dit dessert erbij bedacht. Geweldig simpel en eigenlijk ook heel makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld ook citroencake gebruiken in plaats van roombotercake. Je kan voor wat extra zoetheid bosvruchten confiture toevoegen of de trifle garneren met wat geroosterd amandelschaafsel. Ik heb de mousse luchtig gemaakt door geklopte slagroom door de mascarpone te spatelen. Maar je kunt natuurlijk ook vanilleyoghurt of -kwark hiervoor gebruiken. Wat je ook doet, schenk er zeker een glas Brachetto d’Acqui bij. Dat maakt het feest helemaal compleet.

Wijntip: Brachetto d’Acqui

Ik kan me goed voorstellen dat je nog nooit van deze wijn gehoord hebt. Haak alsjeblieft niet af als ik je vertel dat het een licht zoete wijn is. Zeker niet mierzoet maar met een aangename frisheid want de wijn is licht mousserend en moet op 6 – 8 graden gedronken worden. Slechts 5% alcohol en tintelende aroma’s van rood fruit. Italianen zijn er gek op. 

Mijn persoonlijke favoriet is de Brachetto van wijnhuis Braida.

Trifle met roze boerenjongens

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Dessert Hollands
By Kaat Serves: 4
Prep Time: 3 dgn Total Time: 15 min.

Ingredients

  • 2 handjes gedroogde cranberry's
  • 2 borrelglaasjes wodka
  • 200 gr roombotercake
  • Vanille yoghurt
  • 125 gr mascarpone
  • 125 ml lagroom
  • 1 el kristalsuiker

Instructions

1

Wel de gedroogde cranberry's in een flinke scheut wodka in een weckpot.

2

Alle cranberry's moeten 'onder water' staan.

3

Bewaar de cranberry's zeker een paar dagen zodat ze goed volgezogen zijn.

4

Je kunt de trifle in één grote schaal maken maar je kunt ook per persoon een apart bordje opmaken.

5

Klop met een mixer de slagroom met een eetlepel kristalsuiker stijf.

6

Spatel de slagroom voorzichtig door de mascarpone.

7

Snijd de cake in blokjes en verdeel over de bordjes.

8

Schep een eetlepel vanille yoghurt op de cake.

9

Schep daarna 2 eetlepels mascarponemengsel erop.

10

Garneer met zoveel gewelde cranberry's als je lekker vindt en sprenkel nog wat druppels van de overgebleven wodka over de desserts.

11

Serveer met de Brachetto d'Acqui in feestelijke flute glazen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply