Recepten & wijn/ Recepten zonder wijn/ Wijn & recepten/ Wit

De knoflook serie deel 3 – Knoflooksaus met mosselen en Sauvignon Blanc

Knoflooksaus

Het gele Tupperware bakje dat Brand altijd gebruikt om zijn knoflooksaus in te maken, veroorzaakt bij vrienden en familie van de Vinologische Keuken een soort Pavlov reactie. Op het moment dat het lelijke plastic kreng (dat niet stuk te krijgen is) wordt gespot, begint bij iedereen het water in de mond te lopen.

De beruchte saus in hèt beroemde bakje.

Al bijna 20 jaar is het bakje met speciale inhoud, een graag geziene gast op feestjes en partijen. Eerst alleen bij Brand en mij maar later ook op uitnodiging als special guest bij anderen. Brand heeft inmiddels heel wat mensen blij gemaakt met liters van zijn zelfgemaakte knoflooksaus. Maar ook heel veel vrienden van onze vrienden weer niet. Er zijn verhalen bekend van mensen die voor maar liefst twee (!) nachten verbannen werden naar de logeerkamer. Een vriend van Nox heeft er zelfs een keer zijn rijexamen opnieuw voor moeten aanvragen omdat de examinator halverwege de rit onwel was geworden van de lucht die Vriend uitademde. Scheldwoorden als ‘beerput’ en ‘gasfabriek’ waren nog de meest vriendelijke die we hoorden.

Knoflookfeitje: wil je stank uit je mond, na het eten van knoflook verminderen, dan helpt het drinken van melk en het eten van bepaalde kruiden een beetje als je dat tijdens of vlak na het eten van de knoflook doet. Denk aan verse kruiden als tijm, rozemarijn, munt, salie en peterselie. Maar ook citroensap, honing en spinazie hebben deze werking.

En, het beste nieuws tot nu toe, uit onderzoek is gebleken dat ook rode wijn helpt stankoverlast voorkomen!

De knoflooksaus van Brand smaakt heerlijk bij heel veel dingen. Eigenlijk wordt alles lekkerder van knoflooksaus (zegt Brand). Maar zelfgemaakte shoarma, pulled pork, frietjes en hamburgers, een BBQ of picknick en zelfs een simpel broodje kaas worden zeker bijzonder met een schep knoflooksaus. Onze favoriet is gekookte mosselen met stokbrood en knoflooksaus.

Mosselen gekookt met ui in bier. Soms is simpel heel lekker.

Wijntip: Riesling

Pioneer Block – Block 1 van Saint Clair, Nieuw Zeeland. Geen Riesling in huis? Dan is dit een aanrader.

Lekker fris en met goede zuren. Laatst dronk ik er een droge Riesling bij maar er zat nog maar één glaasje in de fles. De Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland die ik toen openmaakte vond ik achteraf iets te bloemig naast de mosselen met de saus. Terwijl de Riesling strak en mineralig was en omdat de fles al 5 jaar oud was, toch heel zacht. Perfect bij de mosselen met de knoflookmayonaise.

Knoflooksaus

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Ingredients

  • 1 pot mayonaise van Devos & Lemmens; D&L mayonaise met eieren van 350 ml
  • 2 - 3 lente-ui, gehakt
  • 100 gr crème fraîche
  • 1/2 el kerriepoeder
  • 1 solo knoflookbol, geperst
  • Zwarte peper

Instructions

1

Doe alle ingrediënten in een kom en pulseer een paar keer kort met de staafmixer erdoor.

2

Zorg dat alles (knoflook en lente-ui) goed fijngemalen zijn maar nooit te lang achter elkaar blijven mixen.

3

Proef en doe er eventueel nog wat kerrie of extra crème fraîche bij. Met de knoflook moet je ook voorzichtig zijn want te veel betekent dat de saus onaangenaam scherp wordt.

4

Proef en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Notes

Er is maar één soort mayonaise die gebruikt mag (!) worden voor dit recept. En dat is die van het Belgische merk Devos & Lemmens. En dan ook nog eens heel specifiek de variant met eieren.

Knoflook persen.
Kort pureren met de staafmixer.
De enige echte knoflook-mayo-mayonaise

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply