Recepten & wijn/ Rood/ Vega/ Wijn & recepten

De knoflook serie deel 2 – Italiaanse dip met pane en Chianti

Knoflook dip met Parmezaanse kaas

Heb je tijdens deze corona crisis nog steeds het gevoel dat er mensen te dichtbij komen? En dat terwijl je private circle er alleen maar ruimer op is geworden in de laatste maanden. De Vinologische Keuken helpt je iedereen op een afstand te houden. In deze serie geven we je stinkend lekkere knoflookrecepten. Als dat niet helpt!
Het recept van vandaag is net zo lekker als dat het simpel is. Een Italiaanse dip met knoflook en Parmezaanse kaas.

Als waarschuwing vooraf geven we nog een knoflookfeitje mee: het is niet zozeer de hoeveelheid knoflook in je eten, die de duur en de sterkte van de geur bepaalt, maar meer de manier waarop je de knoflook snijdt of hakt. Pureer je de teentjes bruut tot ‘moes’ dan veroorzaak je een dag erna meer stankoverlast dan wanneer je ze beschaaft in plakjes snijdt of als hele teentjes ergens in verwerkt.

Terug naar de dip. Brand en ik aten dit voor het eerst in Hongkong notabene. We waren na 2 weken Chinees eten toe aan wat afwisseling. We gingen naar een Italiaans restaurant in de wijk Wanchai en kregen deze dip bij vers gebakken brood. Wat een heerlijke afwisseling was dit na dagenlang, drie keer per dag rijst en noodles te hebben gegeten. Het feest was compleet toen we de wijnkaart, vol met Italiaanse lekkers, bekeken. De keus viel op een dikke Chianti Classico.

Lang leve het internationale karakter van Hongkong.

De olijfolie is van de Hanos en zeer geschikt voor deze dip.

Wijntip: Chianti

De olijfolie in de dip vraagt om een wijn met tannines. Een Chianti lusten Brand en ik eigenlijk altijd wel. Maar vanwege de Parmezaanse kaas hadden we er ook bijvoorbeeld een Valpolicella Ripasso bij kunnen drinken. Wil je echt duur en gek doen, probeer dan eens een Amarone (geen combinatie voor warme zomeravonden!)  

Niet de meest fotogenieke dip maar who cares?

Italiaanse dip

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Borrelhap Italiaans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 5 min.

Ingredients

  • 100 ml neutrale olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1/2 tl tijm
  • Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • zwarte peper naar smaak

Instructions

1

Meng de olie met alle ingrediënten.

2

Serveer met knapperig brood.

3

Als je de dip een halve dag laat staan wordt ie nog smaakvoller.

Notes

De rauwe teentjes knoflook kunnen vrij heftig zijn. Pas de hoeveelheid dus naar eigen smaak aan. Dat geldt ook voor de Parmezaanse kaas. Het mengsel mag best lekker dik worden maar zorg wel voor heel erg fijn geraspte kaas.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply