Recepten & wijn/ Rood/ Vlees/ Wijn & recepten

De knoflook serie – deel 1 Spaghetti Carbonara met Barbera d’Alba

Echte authentieke spaghetti cabonara

Heb je moeite om constant 1,5 m. afstand te houden van iedereen? Vergeet je nog al eens om aan ‘social distancing’ te doen? Geen probleem want de Vinologische Keuken heeft de oplossing voor je: eet knoflook!
Zoveel mogelijk, zodat niemand nog dicht bij jou in de buurt wìl zijn.

Een knoflookfeitje om mee te beginnen: mensen kunnen tot 48 uur lang, na het eten van knoflook, nog ‘stinken’.

Gehakte knoflook

We beginnen deze knoflook serie met spaghetti carbonara. Wie kent ’t niet? Maar wie maakt deze pasta op de originele manier? Carbonara hoor je namelijk niet met room te maken maar met spek en olijfolie. Italianen kunnen uren over dit soort onderwerpen discussiëren. Dat komt omdat iedere regio zijn eigen streekproducten en gewoontes heeft en omdat iedere Italiaanse familie een geheim recept van zijn ‘nonna’ heeft. Ik vind de originele bereidingswijze van een recept interessant om te weten maar ik wil er wel op kunnen variëren. Zo heeft onze spaghetti carbonara het officiële ‘Brandmerk’ gekregen door toevoeging van knoflook. Heel veel knoflook.

Wijntip: Barbera d’Alba

Dit zijn heerlijke wijnen met wat zuren, lichte tannines en rijp rood fruit. Daardoor vind ik ze mooi passen bij dit ‘vettige’ gerecht. De zuren zijn nodig als tegenhanger voor het spek en de olie. Spaghetti carbonara is eigenlijk moeilijker met wijn te combineren dan het lijkt. Pittig zoute kazen doen vaak ‘moeilijk’ met tannines in rode wijn en ei is sowieso een lastige combi met iedere wijn. Toch wordt er nook wel eens witte wijn bij carbonara geadviseerd. Probeer dat zeker eens maar vermijd de hele fris zure zoals Sauvignon Blanc.

Links ontbijtspek en rechts pancetta
Gebakken spek, pancetta en knoflook
Pecorino en Gruyère.

Spaghetti carbonara

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Italiaans
By Brand Serves: 3 -4
Prep Time: 10 m. Cooking Time: 20 m. Total Time: 30 m.

Ingredients

  • 3 hele eieren plus 1 eidooier
  • 150 gr pancetta, in plakjes of blokjes
  • 150 gr gerookt ontbijtspek, in plakjes of blokjes
  • 4 el olijfolie, geen extra vierge!
  • 8 dikke tenen knoflook gehakt of in schijfjes, nooit persen!
  • 1/2 bosje peterselie, fijngesneden
  • 150 gr geraspte Gruyère kaas en Pecorino kaas (of hoeveelheid naar smaak)
  • vers gemalen peper en zout naar smaak
  • 350 gr spaghetti, nr 11 of 13

Instructions

1

Bak de pancetta en ontbijtspek in olijfolie uit op middelhoog vuur in een pan met dikke bodem.

2

Als het iets knapperig wordt, het vuur héél laag draaien.

3

De knoflook erdoor scheppen, deksel op de pan en langzaam laten garen.

4

Af en toe even weer omscheppen. Dit alles duurt ongeveer 10 min. Iets laten afkoelen.

5

Kook de spaghetti in niet te veel water beetgaar. Haal vlak voor het afgieten een kommetje kookwater uit de pan.

6

Doe de spaghetti met een serveertang en een klein beetje aanhangend kookvocht, bij het spek in de pan.

7

Roer goed door.

8

Kluts de eieren en de dooier met de kaas in een aparte kom.

9

Giet dit mengsel bij de spaghetti in de pan en roer.

10

De pan met inhoud mag niet meer heel heet zijn want dan gaat het eimengsel stollen en krijg je pasta met roerei.

11

Dat is niet de bedoeling, er moet een mooie vloeibare en dikke saus in de pan blijven zitten.

12

Als het geheel te droog is dan kun je er extra olijfolie en/of extra kookvocht bij doen.

13

Breng op smaak met peper.

14

Garneer met nog wat geraspte kaas en peterselie.

15

Serveer gelijk.

Notes

Bewaar nog wat kookvocht voor als je een tweede keer wilt opscheppen. Met het warme vocht maak je de pasta opnieuw lekker sappig. Als je wilt kun je ook Parmezaanse kaas gebruiken in plaats van Gruyère. Dat is wel hoe het origineel moet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply