Recepten & wijn/ Recepten zonder wijn

Bites van de Kaattafel

Vanavond is het mannenavond. Categorie B3. Dat betekent dat zoon Kai, zijn BFF’s Koen en Constantijn, samen met Brand gaan Boompjes leggen, Bier drinken en Blues draaien. Voor de leken en, waarschijnlijk de meeste, dames onder ons: een boompje leggen is jargon voor een potje Klaverjassen. Voor mij kan het kan net zo goed een B4 avond zijn. Er wordt namelijk ook veel Bullshit verkondigd. ‘Wat..als…’ scenario’s worden geanalyseerd, wel of niet troefen, wie er nat was gegaan, een maatslag heeft gemist en laf heeft gepast.

“Kaat, kan jij ook Klaverjassen (‘jassen’ voor ingewijden)?” Ik? Nee, ik ben beter in Triviant. Anyone? … Nee? Dacht ik al.

Laat maar, ik zorg wel voor wat B3 bites. Niks zo mooi als op dit soort avonden de catering verzorgen. Geen elegante crostini’s met gerookte heilbot of Délice de Bourgogne met geroosterde druiven. Denk meer richting toastjes met testosteron, een portie gefrituurde spierballen en wat grove moppenworst. Op dit soort avonden is echt niets verfijnd of genuanceerd.

Hoewel een simple mind soms best leuk is (ik moet eigenlijk altijd mee lachen om de slechtste grappen), heb ik zo ook mijn (onder)grenzen. Met name op gastronomisch vlak. Gelukkig ken ik de mannen. Ondanks dat ze kapsalons eten, mayonaise drinken en niet vies zijn van diagonaaltjes uit de snackmuur, weten ze allemaal echt goed eten te waarderen. Ik maak kaarttafelsnacks en zet lime pickle spread met papadums, aubergine chutney met naan, honey pops en gerookte amandelen neer.

De avond vordert en de kaarten zijn inmiddels geschud. Muddy Waters is schaamteloos vervangen door Billy Ocean, alle wereldproblemen zijn opgelost en de Boer is ingeruild door van Gaal. Tijdens het-niet-te-vermijden zaadpraat wordt de lockdown per vergissing aangezien voor een cockdown (ja sorry, ik verzin het ook niet) en krijgt ‘de cyclus van de eieren van de vrouw’ daarvan de schuld. Eén mysterie blijft zoals altijd onopgelost; ‘Waarom vrouwen nooit zeggen wat ze bedoelen?’.

Na nog een uur of twee vind ik het genoeg geweest en zeg dat ze moeten opbreken. Best duidelijk toch?

Wijntip: dûhh!
Hier hoort geen wijn bij maar bier. Punt.
Ik schenk meestal, wanneer we andere visite hebben, een mooie riesling bij de lime pickle spread. Bijvoorbeeld de Schieffer van Van Volxem. Eentje van al 5 jaar oud maar daardoor heerlijk rijp. Fantastische combinatie.
Trouwens, ik denk dat een witbiertje met een citroentje er ook goed .

Lime pickle spread
Aubergine chutney

Kaattafel snacks

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Laden...

Ingredients

  • Lime pickle spread:
  • 1 el lime pickle van Patak's*
  • 4 - 5 el ricotta**
  • 1 el Griekse yoghurt
  • Optioneel:
  • 1 tl (ananas)sambal
  • Papadums of naan met knoflook en koriander
  • * gewoon te koop bij Albert Heijn
  • **je kunt ook naturel verse kaas zoals Philadelphia gebruiken. Dat is wat compacter maar zeker niet minder lekker.
  • Aubergine chutney:
  • 2 el aubergine pickle van Patak's*
  • Half bakje Philadelphia naturel
  • Scheutje melk of room
  • Optioneel:
  • Handje verse koriander, gehakt
  • Papadums of naan brood.
  • *te koop bij Albert Heijn

Instructions

1

Voor de lime pickles spread:

2

Hak de grove stukken in de lime pickle fijn. Er mogen geen grote stukken meer in zitten.

3

Roer de ricotta, de yoghurt en de sambal erdoor. Er moet een makkelijk smeerbaar mengsel ontstaan.

4

Proef en indien nodig voeg je nog wat van een ingrediënt toe.

5

Garneer eventueel met wat citroen of limoen zest.

6

Serveer met de papadums en/of naan broodjes.

7

Voor de aubergine chutney:

8

Roer de chutney en de Philadelphia door elkaar. Hak eventueel de grote stukken van de chutney klein. Breng het mengsel op de juiste dikte met de melk.

9

Garneer met de koriander.

10

Serveer met papadums of naan brood.

Het recept voor de honey pops volgt asap.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply