Just surf no turf/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Vikingsalade met Pinot Grigio

vikingsalade

Een van mijn persoonlijke helden is meneer Holtkamp. Cees Holtkamp.
Ter verduidelijking voor iedereen die onder een steen van sonjabakkereierkoeken of Hematompoucen heeft gezeten en nog nooit van Cees heeft gehoord; hij is misschien wel Nederlands meest (of zelfs enige) iconische banketbakker van de afgelopen decennia.

En ik ben gek op zijn garnalenkroketten. Onovertroffen en het lekkerste als je ze staand, voor de winkel aan de Vijzelgracht in Amsterdam, uit het vuistje gelijk opeet.
Let wel: mijn Holtkampkrokettenfetisj betekent niet dat Holtkamp zijn banket minder bijzonder is. Wie verkoopt er bijvoorbeeld nog echt goede Richelieux, fruit friandises, een Charlotte Russe of canelés de Bordeaux?

My point is dat Holtkamp held is in zowel zoet als hartig lekkers. In zijn assortiment hartig zitten naast verschillende soorten kroketten ook saucijzenbroodjes, pasteitjes, kaasbollen en zoute krakelingen. En de man maakt een ouderwets hemelse Huzarensalade. Hoera!
Ook daar kun je mij ’s nachts voor wakker maken. Niet voor de bekende “gemetselde prak”** (dit is een Cees-quote), maar voor het echt banketbakkerswerk waarbij alle ingrediënten mooi klein gesneden zijn, duidelijk te herkennen zijn en niet drijven in het vocht.

Geïnspireerd door de grootmeester heb ik deze Vikingvariatie gemaakt. Het kalfsvlees is vervangen door gerookte Noorse zalm en ik heb gebakken krieltjes gebruikt in plaats van gewone gekookte aardappelen.
Ik weet niet of Cees dit soort culinaire jamsessies kan waarderen dus heb ik ook maar een nieuwe naam verzonnen. Huzaren zijn paardrijdende soldaten. Echte landrotten. Mijn salade bevat vis dus een verwijzing naar varende vechters leek mij op zijn plaats. Zo is de naam Vikingsalade ontstaan.

De huisgenoten vinden het een erg geslaagde variantie op de salade van Cees. Ik hoop dat Cees in ieder geval tevreden is over het feit dat met mijn salade ook geen muur gemetseld kan worden!

**Je komt de gemetselde prak Huzarensalade vaak tegen naast je bestelling uitsmijter ham-kaas. Opgeschept met een ijsschep of bolletjestang en versierd met een wolkje paprikapoeder of een takje krulpeterselie (alsof het daar beter van wordt!). Ligt er ook nog ergens een tot octopus verminkte augurk op je bord, dan weet je zeker dat je in een ouderwets ingedutte horecagelegenheid bent beland.

Wijntip: Pinot Grigio

De meest duidelijke combinatie met zalm is natuurlijk chardonnay. Maar ik vind het leuk om even iets anders te kiezen. Een volle, rijpe pinot grigio dus. Dat zouden de Noormannen ook wel gewaardeerd hebben.

Vikingsalade

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch Hollands
By Kaat Serves: 2
Prep Time: 10 m. Cooking Time: 10 m. Total Time: 20 m.

Deze Vikingsalade is geïnspireerd op de bekende Huzarensalade van Cees Holtkamp. Zalm in plaats van kalfsvlees en gebakken krieltjes in plaats van aardappelblokjes.

Ingredients

  • 200 gr krieltjes
  • Klontje boter
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 gr gerookte Noorse zalm, in kleine reepjes gesneden
  • 7 cornichons (of 1 gewone augurk), in kleine stukjes gesneden
  • 1 lente-ui, in ringetjes
  • 1 hardgekookt ei
  • 2 - 3 el mayonaise
  • 1/2 Jonagold appel, brunoise gesneden

Instructions

1

Verhit de boter en de olie in een pan. Bak de krieltjes gaar en goudbruin.

2

Haal ze uit de pan, leet uitlekken op keukenpapier en snijd in tweeën of vieren.

3

Verdeel de krieltjes, wat afgekoeld, over twee borden. Breng op smaak met peper en zout.

4

Meng in een kom de appel, cornichons, lente-ui en roer ook het in stukjes gesneden ei erdoor.

5

Bestrooi met wat peper en zout en roer de mayonaise erdoor.

6

Schep het appelmengsel op de krieltjes en verdeel de gerookte zalm er over.

7

Serveer met pinot grigio.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply