Recepten & wijn/ Vega/ Wit

Meditatief koken: crostini’s met tuinbonen

Het kan deze maanden weer: je eigen boontjes doppen. En geloof me, dat is een heerlijk gevoel.

Verse Hollandse tuinbonen zijn alleen in de zomermaanden te koop en heel lekker als je ze zelf dubbel dopt. Een tijdrovend klusje maar ik beschouw het als ‘meditatief koken’. Net als zelf soepballetjes draaien voor 10 liter groentesoep. Eindeloos dezelfde handeling herhalen, je favoriete playlist aan en je gedachte op nul.

De bittere smaak en het stugge mondgevoel van de tuinbonen wordt veroorzaakt door het dikke vel dat je verwijdert. Wat overblijft is een fris groen boontje met een fijne, bijna romige smaak. Je kunt er bijvoorbeeld deze Italiaanse crostini’s mee maken. Zo is de hoeveelheid te dubbel doppen bonen ook nog te overzien want als je dit moet doen voor een hoofdmaaltijd voor 4 personen ben je zoooo zen en relaxed het daarna van koken ook niet meer komt.

Wijntip: Soave

Tuinbonen hebben een licht bittere smaak en combineren daardoor goed met een aantal Italiaanse witte wijnen. Deze hebben namelijk als kenmerk dat er ook vaak ‘een bittertje’ in zit zoals dat wordt genoemd. Probeer bijvoorbeeld eens een Soave. Deze wijn komt uit de regio Veneto en wordt gemaakt van Garganega, Chardonnay, Pinot Blanc en Trebbiano druiven. De betere Soaves Classico bevatten rijpe aroma’s van witte bloesem en/of gekonfijt fruit en een amandelbittertje.

Crostini met dubbel gedopte tuinbonen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Borrelhapje Europees
By Kaat Serves: 6 - 8 p.
Prep Time: 25 m. Cooking Time: 2 m. Total Time: 30 m.

Ingredients

  • Stokbrood of crostini's
  • 1 kg verse tuinbonen (peulen)
  • 1/2 citroen, zest
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak
  • 1 el verse munt
  • 1 - 2 el verse dragon
  • 150 gr ricotta
  • 2 el Philadelphia smeerkaas, naturel
  • Voor de garnering:
  • Chili flakes
  • Pecorino

Instructions

1

Haal de tuinbonen uit de peulen. Van een kilo peulen houd je ongeveer 2 ons (dubbel gedopte) tuinbonen over.

2

Blancheer ze een minuut of 2 en spoel af met koud water.

3

Dop de bonen voor een tweede keer en leg ze in een schaal.

4

Giet wat olijfolie daarbij, gehakte munt, peper en zout en wat citroen zest.

5

Roer door elkaar.

6

Meng de ricotta met de smeerkaas en breng op smaak met gehakte dragon, peper en zout. Je kunt ook andere kruiden gebruiken of bijvoorbeeld Paturain nemen in plaats van Philadelphia.

7

Besmeer de crostini's met het ricotta mengsel en verdeel de aangemaakte tuinbonen er over. Bestrooi met geraspte Pecorino en chili flakes. Eventueel nog wat citroen zest.

Notes

Als je geen kant-en-klare crostini's gebruikt maar stokbrood, dan snijd je deze in plakjes en rooster je ze vlak van te voren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply