Kip en andere vreemde vogels/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Crispy kip met miso-sesam pesto en Chardonnay

miso kip

Als kind was is een moeilijke eter. Of beter gezegd; ik wilde helmaal niet eten en ik vond niks lekker. Ik at tergend langzaam en mocht van mijn moeder pas van tafel af als mijn bord leeg was. Omdat ze zelf het geduld er niet voor had, bleef mijn opa, die bij ons woonde, dan net zo lang bij mij zitten tot ik alles had opgegeten. Nooit werd hij kwaad op mij.

Maar tijden veranderen, net als je smaak en eetpatroon. Dit gebeurde mij ook zonder aanleiding, helemaal uit zichzelf. Gewoon, toen ik even niet oplette. Ineens luste ik vanalles en ging daardoor nog meer uitproberen.
Witlof, venkel en kruidnagel veroverden een plaats in mijn voorraadkast. Maar veel spannender waren de smaken van alle buitenlandse keukens; Indonesisch, Italiaans, Frans en later ook de echte exoten als Japans, Thais, Creools etc.
Ook mijn drinkpatroon is radicaal gewijzigd. Mijn eerste glas wijn was wit, zoet en licht sprankelend. Via bier en fluorescente mix drankjes in mijn studententijd is er nu geen wijn meer die ik niet lust of goed weet te combineren met een gerecht.

Vanavond eten en drinken we als gerijpte gastronomen, we waarderen de verworven smaken uit verre landen en drinken een volwassen wijn. Crispy kip met miso-sesam pesto en een Pouilly Fuissé met een beetje houtrijping.

Mijn opa zou trots op me zijn!

Dit recept is ontzettend gemakkelijk te bereiden. Heb je een Le Creuset pan, een Dutch Oven of zo’n andere stoere, zware gietijzeren kanjer? Dan zit je helemaal gebakken. In een gewone braadpan kan het natuurlijk ook. Zelf als je daar geen deksel bij hebt. Dan leg je er een stuk aluminiumfolie over. En vergeet het vuur dan niet wat lager te zetten.

Heb je pesto over? Volgende dag ook lekker op de boterham met kaas!

Wijntip: Pouilly Fuissé

We moeten de rijpe, dikke smaken van het gerecht in balans houden met frisse zuren. De rijpheid in de wijn moet mooi overeenkomen met de miso, pinda’s en sesam in het gerecht. Als tegenhanger hiervan moeten de rijstazijn, pepers en de basilicum goed samengaan met de zuren in de wijn.

Crispy kip met miso-sesam pesto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Diner Fusion
By Kaat Serves: 3 - 4

Gemakkelijk te bereiden en vreselijk lekker. Hier verras je je vrienden zeker mee. Schenk er een goed glas chardonnay bij.

Ingredients

  • 50 gr ongezouten pinda's, geroosterd
  • 1 bosje basilicum (de 'gewone' Italiaanse)
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el sesamolie
  • 2 el (witte) miso
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 2 tl vissaus*
  • 1 tl chili vlokken
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 3 el ongezouten boter
  • 4 - 6 kippendijen of 2 kipfilet
  • 2 bollen mozarella
  • Thaise basilicum** om te garneren
  • Peper en zout
  • Tagliatelle

Instructions

1

Met deze crispy kip met miso-sesam pesto ga je echt iedereen verrassen. En het is nog makkelijk en snel te bereiden ook.

2

Maal in een kleine keukenmachine of met een staafmixer de pinda's grof. Doe dan de basilicum, olijfolie, sesamolie, miso, rijstwijnazijn, vissaus, chilivlokken en knoflook erbij. Pureer tot je een gladde pesto hebt.

3

Houd apart.

4

Bestrooi de kip met peper en zout en verhit de boter in een pan met dikke bodem. Bak de kip aan beide zijden bruin. Draai het vuur wat lager en laat ze gaar bakken. Bedek de kip na 10 minuten met een dun laagje van de pesto.

5

Leg wanneer de kip net gaar is de plakjes mozzarella op het vlees en bestrijk dit weer met miso-sesam pesto. Waarschijnlijk houd je wat mozzarella over. Leg de deksel op de pan en laat de kaas zo langzaam smelten.

6

Kook de tagliatelle gaar en maak een beker kippenbouillon.

7

Haal het vlees uit de pan.

8

Het vocht (jus en vleesvocht) in de pan kun je eventueel verder aanlengen met kippenbouillon en nog wat pesto. Niet te dun en niet te veel maken.

9

Serveer de tagliatelle met wat van het vocht en daar bovenop de kip met de pesto en de mozzarella.

Notes

* Let op dat de pesto niet te zout wordt met de vissaus. ** Thaise basilicum smaakt een beetje naar anijs, dus heel anders dan Italiaanse. De moeite van het proberen echt waard. Op dit moment verkoopt Albert Heijn dit op de vers afdeling.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply