Recepten & wijn/ Vega/ Wijn & recepten/ Wit

Witte ‘Michael Jackson’ risotto met Chardonnay

Bloemkoolrisotto

Brand is niet echt gek op risotto. Hij vindt het vaak te zwaar en te eenzijdig van smaak. Ik heb nooit zo’n probleem met dit soort dingen. Als de smaak goed is dan mag het van mij ‘dik’ en ‘eentonig’ zijn. Waarom niet? Barry White is tenslotte met deze elementen ook een heel eind gekomen.
Anyway, omdat ik (soms) niet te beroerd ben om naar kritiek te luisteren en er dan zelfs iets mee doe (hoe tegennatuurlijk dat ook voelt) heb ik een luchtiger alternatief voor mijn witte risotto bedacht. Ik gebruikt niet alleen arboriorijst maar ook fijngehakte bloemkool. En voeg bovendien frisse citroenzes toe. Brand vindt het geweldig maar voor mij voelt het alsof ik Barry heb ingeruild voor Michael Jackson.
Een stuk minder zwaar en ook smaakvol.
Maar wel anders.

Wijntip: Chardonnay

Schenk hier gerust een Bourgogne Chardonnay met wat houtrijping. Dat is een soort ultiem duet van Barry White en Michael Jackson. Afhankelijk van de desbetreffende wijnmaker heeft hij de soulmicrofoon van Barry flink opengedraaid of juist de strakke pop van Michael het podium gegeven. Wat je voorkeur ook heeft, beide varianten gaan goed met deze witte risotto.

Witte 'Michael Jackson' risotto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Italiaans
By Kaat Serves: 4
Prep Time: 15 m. Cooking Time: 30 m. Total Time: 45 m.

Deze risotto wordt niet alleen met arborio rijst bereid maar voor een gedeelte ook met fijngehakte bloemkool. Dat maakt het recept een stuk luchtiger.

Ingredients

  • 400 gr bloemkool (ongeveer 1/2 kool)
  • klontje roomboter
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gr arboriorijst
  • 850 ml (tuin)kruidenbouillon
  • 2 el mascarpone
  • 1 bosje verse salie (of gedroogd)
  • hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • Parmezaansekaas, geraspt voor erover
  • 1/2 citroen (of minder), de zest

Instructions

1

Maal in een keukenmachine de bloemkool tot grove korrels.

2

Smelt boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotten en de knoflook licht bruin.

3

Voeg de fijngesneden salie toe en smoor nog even mee.

4

Voeg de rijst en de bloemkool toe en roer goed voor 2 minuten.

5

Voeg de bouillon in 2 of 3 keer toe met het vuur op hoog.

6

Af en toe roeren.

7

Na 15 - 20 minuten is de risotto goed.

8

Laat nog 5 minuten rusten e roer daarna de mascarpone en citroenzest erdoor.

9

Breng op smaak met peper en zout.

10

Serveer met de noten en de parmezaanse kaas.

Notes

Tip: Wil je toch nog een beetje 'Barry' aan de risotto toevoegen, serveer het dan met gebakken kalfslever en uitgebakken gerookte spekjes.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply