Just surf no turf/ Wit

Sergio Herman -doe eens normaal man!- pasta

Sergio Herman pasta

“Beste Sergio, je kookt sterren, schrijft bestsellers en opent restaurants aan de lopende band. Maar doe eens normaal man!

Ik vind je by far de beste chef die Nederland ooit heeft gehad, je bent mijn held zonder twijfel. Maar willen wij langer bij elkaar blijven dan jij en Ellemieke, dan moet je wel veranderen. Naar Ellemieke heb je niet geluisterd want je bleef je vuile koksbuizen naast de wasmand gooien, maar ik hoop op meer succes. Het is namelijk heel simpel wat ik wil:
“Sergio, doe eens normaal, man!”
Ik ploeg al jaren door al je werken. Jouw hele oeuvre aan kookboeken ken ik bijna uit mijn hoofd. Ik lees, koop en kook. Maar ik ben het zat. Het enige wat ik vraag zijn recepten met, letterlijk, normaal haalbare ingrediënten.

Lieve Sergio, met je laatste kookboek ITALIAN stuur je me wederom voor de gekste producten op pad. Ik moet van jou stracchino kopen, pane carasau scoren of barilotto bemachtigen.

Maar, Sergio, ik woon in een Fries dorp waar men een zakje geraspte Parmezaanse kaas als een exotische uitspatting beschouwt. Door jouw extremistische boodschappenlijsten ben ik de schrik van de plaatselijke middenstand geworden. Mijn slager vlucht lijkbleek zijn koelcel in als ik voet over zijn drempel zet. De weg van capocollo, via guanciale naar ‘nduja en sobrasada is hem teveel geworden. De kaasboer denkt inmiddels dat ik knettergek ben omdat ik blijf beweren dat stracciatella kaas is. En hoewel onze visboer ‘van’ Urk komt, begint hij ook steeds meer naar lucht te happen als ik weer eens om iets buitenissig vraag. Ik spaar kosten noch moeite om christorra, piquillopepers en carbol poeder te vinden. Ik wil je recepten zo goed mogelijk nakoken maar dat is best moeilijk op deze manier.
Improviseren en freestylen is geen optie, dat doe ik alleen met de bonusrecepten uit de Allerhande. Ondertussen loopt de boel hier uit de hand. Ruimte en geld beginnen schaars te worden. Brand heeft gedreigd mijn pinpas af te pakken en beperkt huishoudgeld te gaan invoeren. Mijn keukenkast staat onder andere vol met azijnen. Jij wilt tenslotte dat ik cabernet-sauvignonazijn gebruik en chardonnay-azijn of dragonazijn, maar ook rodewijn azijn, sushi-azijn en natuurazijn. Jij vraagt en ik koop. Dat is serious business.

Maar lieve Sergio, in het belang van goede huwelijken, lekker eten en beter naar elkaar luisteren, vraag ik je om in je volgende kookboek alleen maar “normale” ingrediënten voor te schrijven. Ik weet zeker dat jij zelfs van andijvie met een bal gehakt nog iets bijzonders kan maken.

Alvast bedankt voor onze smakelijke relatie en een dikke kus van je grootste fan.”
( Ik stop nu want ik heb het druk. Ik moet nog naar de groenteboer voor tomatenpoeder, klaverzuring, chioggia-bietjes en verveineblaadjes.)

Naar aanleiding van mijn open brief aan Sergio, deel ik mijn ‘Sergio Herman -doe eens normaal man!’-pasta met jullie. Het enige recept dat ik durfde te herschrijven (1). Een heerlijke fris pittige smaaksensatie welke zo typisch is voor Herman maar dan met een volledige haalbaar en betaalbaar boodschappenlijstje. Ok, een stuk minder spannend dan Sergio zijn origineel maar mijn spaghetti met kabeljauw en aspergebroccoli (2) is ook erg fijn. Maak je hem met surimi en gewone broccoli wordt ie nog haal- en betaalbaarder!

Wijntip; chardonnay

Mijn voorkeur voor goede chardonnay wordt hier weer eens duidelijk. Een frisse witte wijn zonder houtlagering en met frisse citrustonen hebben we nodig. Drink de wijn niet rechtstreeks uit de koelkast maar laat hem even 15 minuten op temperatuur komen.

1.Sergio wil deze keer dat we noordzeekrab gebruiken maar dat is niet voor een snelle dinsdagavondpasta. Ontzettend lekker die krab maar erg moeilijk te verkrijgen (zelfs in blik). Ook het schoonmaken van deze jongens is, misschien voor Zeeuwen vanzelfsprekend maar niet voor iedereen.

2.Gewoon bij Albert Heijn te koop.

Sergio Herman pasta
Sergio’s spaghetti met Noordzeekrab

Wil je toch het origineel bereiden (wat ik heel goed snap) dan bestel je hier Sergio Herman zijn boek Sergio’s Smaakmakers en kun je bijvoorbeeld bij deze online viswinkel Noordzeekrab bestellen. Succes!

Sergio Herman - doe eens normaal man! - pasta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Hollands
By Kaat Serves: 3 - 4

Zo nuchter als de man zelf is, zo exotisch zijn de ingrediëntenlijsten van veel van zijn recepten. Zeg maar gerust 'onhaalbaar'. Deze -doe eens normaal man!-pasta geeft een idee van zijn 'signature' maar dan...gekookt in een 'normale' keuken. Sorry Sergio, vandaag doen we even normaal hoor.

Ingredients

 • 400 gr spaghetti
 • Doosje aspergebroccoli
 • 200 ml sterke kippenbouillon
 • 3 - 4 el vissaus
 • 1 - 2 el azijn
 • 1/2 limoen, rasp
 • 40 Parmezaanse kaas geraspt
 • 1 pond kabeljauw
 • 30 gr platte peterselie, gehakt
 • 4 el bieslook
 • 1/2 tl chilivlokken
 • 1 el gezouten boter
 • 1/2 dl olijfolie
 • Peper en zout

Instructions

1

Kook de spaghetti al dente.

2

Giet af en houd wat kookvocht apart.

3

Kook de aspergebroccoli beetgaar en snijd in stukjes.

4

Breng de kippenbouillon in een pan aan de kook, voeg boter toe en laat indikken.

5

Voeg de spaghetti en de broccoli toe aan de bouillon en voeg de vissaus, azijn, Parmezaanse kaas, zout en peper toe.

6

Houd het vuur laag. Het pasta mengsel goed roeren zodat alles vochtig en smeuïg wordt.

7

Bak de kabeljauw in wat boter gaar.

8

Voeg de peterselie toe aan de pasta.

9

Er kan evtu nog wat olie en boter naar smaak bij.

10

Serveer de pasta met daarop een stukje kabeljauw, gehakte bieslook en wat chilivlokken.

Notes

Als je surimi gebruikt in plaats van kabeljauw, dan bak je deze natuurlijk miet. Je pluist de surimi wat uit elkaar en laat het op het laatst meewerken met de pasta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply