Recepten & wijn/ Vega/ Wijn & recepten/ Wit

Indische rijstsalade met Riesling

Indische rijstsalade

Mijn moeder is nog van vooroorlogse kwaliteit. Ze heeft de Amsterdamse hongerwinter meegemaakt en zo is het gekomen dat mijn zus en ik een soort ’tweede generatie posttraumatische zero waste disorder’ hebben opgelopen in onze jeugd. Alles wat je op je bord schept moet opgegeten worden en wat er teveel gekookt is wordt gewoon bewaard voor de volgende dag. Uitgedroogd en bruin fruit is juist lekker op smaak en schimmel kan je altijd ergens vanaf snijden. Soms hadden we wel 3 of 4 verschillende gerechten op tafel staan. Dat was dan de verzameling ‘kliekjes’ van de hele week. Ook wel ‘restjes’ of ‘prakjes’ genaamd. Op zo’n kliekjesdag kwam het voor dat ik naast wat opgebakken boerenkool (zonder worst want die was natuurlijk wel opgegaan), een paar lepels bietensalade met haring had liggen. Als tweede opschepronde wat nasi met jus en een overgebleven koude stijve pannenkoek. Met roomboter en stroop! De regels van kliekjesdag zijn simpel; er is geen juiste volgorde. Door elkaar prakken mag en de boel pimpen met iets uit de koel- of voorraadkast is een must.

Toen ik op mezelf ging wonen heb ik jaren lang helemaal niets van leftovers (modern jargon voor kliekjes) bewaard. Alles wat over was ging a la minute de vuilnisbak in. Tot Brand in mijn leven kwam. Die wilde dat ik de pan met nog wat overgebleven spaghetti bolognaise liet staan. Waarom? Dan kon hij ’s avonds voor het slapen gaan nog een paar happen uit de pan nemen. Koud en wel! Oh gruwel…

Nu, een half leven van samen zijn later, eet ik ook om 23.00 uur nog lekker een stuk koude kiplasagna of overgebleven lamscurry met kikkererwten. Het gaat inmiddels een stuk beter met mijn kliekjes fobie hoewel ik nog steeds niets opwarm een paar dagen later. Ik bereid af en toe een ‘less waste, more taste’ lunch. Dan scan ik wat er in de koelkast staat en maak ik een heerlijke lunch salade.Het grote geheim hiervan is; nooit gekookte rijst of pasta weggooien. Dat is een perfecte basis voor de heerlijkste gerechten. Vandaag had ik wat Indische inspiratie voor mijn koude rijst. Sambal, ketjap, gember dat soort ingrediënten. Met Hollandse erwten. Dat mag want het is tenslotte maar een kliekje.

Wijntip: off dry Riesling

Het is lekker om de salade wat pittig te maken en daar combineren dan stevige witte wijnen met een heel klein beetje restsuiker goed bij. Nee, nee niet zoet. Maar een zweem van zoetheid in de smaak. Dat compenseert de hete prikkel van het eten.

Indische rijstsalade

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch Indisch
By Kaat Serves: 2
Total Time: 15 m.

Ingredients

 • 2 - 3 kommetjes koude, gekookte rijst
 • 1 kommetje diepvrieserwten
 • 1/2 winterwortel, julienne gesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 - 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 2 cm gember, gehakt
 • 1 tl laos
 • 1 tl kurkuma
 • zout
 • sambal badjak
 • ketjap manis
 • voor de garnering:
 • sambal goreng tempeh

Instructions

1

Fruit in een pan met wat zonnebloemolie de ui, knoflook en de gember.

2

Doe na 5 - 10 minuten de laos en kurkuma erbij. Blijf roeren tot het lekker gaat geuren.

3

Als het te droog wordt giet je een klein scheutje water erbij.

4

Doe de wortel erbij, de sambal en de ketjap.

5

Laat nog 1 - 2 munten zacht pruttelen.

6

Laat iets afkoelen en roer door de rijst. Breng op smaak met eventueel nog wat zout.

7

Garneren met wat sambal goreng tempeh.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply