Recepten & wijn/ Vega/ Wijn & recepten/ Wit

Een shortcut naar de lekkerste pasta pesto met een glas Soave ernaast

pesto

Pasta pesto is een gerecht dat ik heb overgenomen van een oud-collega. Lang, heel lang geleden, toen nog nooit iemand van kantoortuinen had gehoord en ik mijn kantoor derhalve deelde met Nelli. Bij de international waar we werkten kreeg alleen het kader een hele kamer voor zichzelf. Het hoger kader werd bovendien een persoonlijke secretaresse in aangrenzende werkkamer met discrete tussendeur, toebedeeld. Nelli en ik behoorden niet tot kader, laat staan het hoger kader en daarom zaten wij 5 dagen in de week in een kamer tegenover elkaar. Je leert elkaar wel goed kennen op deze manier. Nelli was een stoer wijf, droeg nooit sokken, rokken, nagellak of hakken. Dronk tijdens personeelsuitjes alle mannen onder de tafel (want hockeyster pur sang), had een beauty routine van letterlijk 3 minuten (2 minuten voor het tandenpoetsen en 1 minuut voor het haren kammen) en kon na een nacht zwaar doorhalen met slechts 3 uurtjes slaap, fluitend een foutloze presentatie geven over de nieuw ontwikkelde online strategie. Eigenlijk was Nelli zoals alle vrouwen wel eens willen zijn; stoer en zelfbewust. Bovendien was ze intelligent, zonder franjes en vooral to the point. Als geen ander verstond ze de kunst om altijd de shortcut naar de kern van een probleem te vinden en deze dan met een ogenschijnlijk simpele oplossing te laten verdwijnen. Ik kan je vertellen dat het heerlijk leerzaam is, zo’n roomie op je werk.

Wat dit met pasta pesto te maken heeft? Heel simpel. Het probleem van de meeste pasta’s pesto is dat ze vreselijk saai, zo niet ronduit smerig zijn. Een pasta pesto is bedoeld als een snelle maaltijd maar als je fabriekspotjes of ‘verse’ supermarktbakjes pesto gebruikt, zal vooral je visite snel van tafel zijn. En dat is niet wat de bedoeling is van een snelle maaltijd.

De shortcut naar een echt goed bord pasta pesto is de pesto, de held van dit gerecht. Zelf maken is makkelijk en super snel gefixed als je een blender, staafmixer of keukenmachine hebt. Terwijl je de pasta kookt, maak je de pesto. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en er, heel slim, een hele berg van maken zodat je een paar dagen later nog wat over hebt om op een stokbroodje te smeren.

Mijn variant met Hollandse geitenkaas is zelfs ‘date proof’ want er zit geen knoflook in. Dus wees een Nelli en zet heel slim deze no nonsens pasta op tafel. Kleine moeite maar groot succes. En natuurlijk laat je je smokey eyes make up gewoon zitten. Een klein beetje Nelli in iedere vrouw, is meer dan genoeg.

Wijntip: Soave

Hoewel dit gerecht met veel wijnen te combineren is wil ik een keer een Italiaanse Soave adviseren. Veel Italiaans wit heeft een ‘bittertje’ in de smaak en dat combineert goed met de pesto.

Pasta pesto van Hollandse geitenkaas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Snel, makkelijk
By Kaat Serves: 4
Total Time: 20 minuten

Geen tijd om uitgebreid te koken? Deze pasta pesto is de beste oplossing voor je probleem. En nog super lekker ook.

Ingredients

  • 1 zakje rucola
  • 1 bakje basilicum, alleen de blaadjes
  • Hollandse (harde) geitenkaas, belegen geraspt
  • 4 el pijnboompitten, geroosterd (of pistache)
  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • zest van 1/4 citroen
  • Peper en zout

Instructions

1

Kook de spaghetti al dente.

2

Doe ondertussen alle ingrediënten behalve de basilicum, peper en zout en slechts de helft van de olijfolie, in een keukenmachine en laat kort tot een grof mengsel draaien.

3

Wanneer alles redelijk fijn is, kan de basilicum erbij in de keukenmachine. De basilicum mag niet de lang meedraaien in de blender want dan wordt deze donker en bitter. Giet er net zoveel olijfolie bij tot deze in een dun laagje 'bovenop en rondom' het pestomengsel komt te staan.

4

Breng op smaak met peper en zout en pas eventueel de hoeveelheid kaas en pijnboompitten nog wat aan.

5

Als de spaghetti klaas is, giet deze dan of en roer gelijk wat olie en een lepel pesto erdoor.

6

Doe de spaghetti terug in de pan op heel laag vuur. Roer de pesto erdoor.

7

Serveer op ieder bord een vogelnestje pestospaghetti. Druppel er wat citroensap over en garneer met geraspte kaas en pijnboompitten.

Notes

Deze pesto met Hollandse geitenkaas is lekker door een salade van limabonen, velderwtjes, radijsjes en een flink stuk echt goede feta. Je kunt trouwens eindeloos variëren met de ingrediënten. De basis is een goede neutrale (!) olijfolie, een kaas met een uitgesproken smaak, wat geroosterde nootjes en veel groen. Je kunt combinaties met verse spinazie proberen (wel wat bitter), peterselie, basilicum, munt, rucola, doperwten, artisjokken en courgette.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply