Kip en andere vreemde vogels/ Recepten & wijn/ Rood/ Wijn & recepten

Borrelbrioche met gekonfijte eend en blauwe kaas

brioche met gekonfijte eend

Soms ontdek je een pareltje. Voor de één is dat de eerste druk van een bepaald boek. Voor de ander is dat die ene vintage haut couture jurk. Voor mij is het meestal een delicatessenwinkel. Zo ook de nieuwste aanwinst aan mijn ‘parelketting’; wildhandel Treuren in Rotterdam. Meters toonbank vol met wild, gevogelte, lamsvlees, patés en een gekmakend aanbod aan traiteurlekkers. In de schappen wijn, Franse conserven en andere mooie specialiteiten.

Gelukkig lukt het ook Brand niet om met slechts met een pondje vlees de deur uit te stappen van dit soort winkels. Dus eenmaal over de delicatessendrempel heen, heb ik mijn gebruikelijke keuzestress aan de kant gezet, een extra tas gevraagd en heb ik blindelings een diagonaaltje Treurentoonbank gekocht. Hazepeper en wild zwijn voor in de diepvries. Lamskoteletten en haricots verts met spekjes voor dezelfde avond. Kiptruffelragout, verse Franse maïskip en confit de canard voor honger en lekkere trek later in de week. Een dikke pot echte Franse cassoulet voor het ondenkbare geval ik een keer vergeet om boodschappen te doen. Wildpaté en uienchutney om op een toastje te smeren. Meer paste er niet in mijn tas.

Het is vrijdag, einde-van-de-werkweek-dag. We zijn helemaal in herfstsfeer door de inkopen bij Treuren. Brand maakt een fles Pinot Noir open en ik doe een diagonaaltje door onze eigen ijskast. Een stukje Franse blauwschimmelkaas, uienchutney en gekonfijte eendenbout. Ik wil het wat nonchalant spontaan laten lijken maar natuurlijk had ik dit al dagenlang in de planning. De overgebleven brioche bak ik op met gezouten roomboter en overlaad ik met al dit lekkers. De essentie van de Franse keuken zit wat mij betreft in dit ene hapje: veel, dikke en heel uiteenlopende smaken, zacht smeuïge en knisperige structuren met verleidelijke geuren. Klassiek genieten.

Wijntip: Pinot Noir uit de Bourgogne

Als je traditioneel Frans gaat borrelen met pain brioche, Saint Agur, confit de canard en compôte, drink je er natuurlijk geen hippe strakke wijn bij. We gaan de paden op, de lanen in …euh.. allez naar de campagne! We drinken Pinot Noir uit de Bourgogne. Deze stoere wijn kan dit hapje makkelijk aan. Santé et bon appétit.

Borrelbrioche met gekonfijte eend en blauwe kaas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Laden...
Borrelhapje Frans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 15 m.

'Confit de canard' is relatief onbekend in Nederland. Maar er blijkt een geweldig hapje van te maken met brioche en blauwe kaas. Drink er bijvoorbeeld een mooie Pinot Noir bij.

Ingredients

  • 4 plakjes briochebrood,
  • klontje gezouten boter
  • 1 gekonfijte eendenbout*
  • uiencompôte, 4 el
  • 100 gr blauwschimmel kaas bv St Agur**
  • peper en zout
  • tuinkers

Instructions

1

Warm de eendenbout op in een pan en haal het vlees van het bot.

2

Pluis het vlees helemaal uit elkaar.

3

Snijd eventueel de korst van het briochebrood en bak de plakjes in de gezouten boter goudbruin aan beide kanten.

4

Laat uitlekken op keukenpapier indien nodig.

5

Verbrokkel de blauwe kaas.

6

Beleg de brioche met de uiencompôte, de warme eendenkonfijt en verdeel tenslotte de blauwe kaas erover.

7

Werk af met de tuinkers.

Notes

*Puristen zullen me vervloeken om wat ik nu ga zeggen, maar de gekonfijte eendenbout is ook te vervangen door bijvoorbeeld wat restjes van je haché, of Boeuf Bourgignon. Zelfs een mals gegrilde kippenpoot die je helemaal uit elkaar pluist geeft al een heerlijk resultaat. ** Persoonlijk vind ik een Roquefort te heftig voor dit hapje. Zoek even naar een net iets zachtere blauwschimmel. Je wilt tenslotte niet alleen de kaas maar ook de andere ingrediënten proeven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply