Just surf no turf/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Zalm sashimi

Zalm sashimi

Sashimi van zalm heet sake in het Japans. Zo heeft iedere vissoort zijn eigen sashimi naam. Voor tonijn zijn er zelfs drie namen welke behoren bij verschillende kwaliteiten tonijn. Ik vind het niettemin al top dat de gemiddelde Nederlander nu wel weet dat sashimi iets anders is dan sushi.

Dit is geen recept voor sake want dat is slechts de pure verse zalm, gesneden in een bepaalde dikte en zonder bewerking. Hoewel sake zalm een fantastisch voorgerecht van een Japanse maaltijd is, vind ik het leuk om in zo’n geval alle gerechten tegelijk op tafel te zetten zodat iedereen telkens kleine beetjes uit de verschillende schalen kan nemen. Sake zalm heeft dan zeker een smaakboost nodig omdat deze delicate zachtaardige jongen anders teveel op een onopvallend muurbloempje gaat lijken. We zetten de schijnwerpers erop met wat slimme garnering. Zo kan niemand meer om Kaat’s sake heen!

Sake
Goed ‘gereedschap’ is van groot belang.

Mijn smaakboost bestaat uit furikake, indien in huis, een handje katsuobushi (gedroogde bonito vlokken) of wat je ook maar lekker vindt. Furikake is mijn favoriete Japanse ‘staple’, ik heb het altijd in grote hoeveelheden in huis en het is gewoon te koop in de supermarkt. Het strooisel bestaat uit gedroogde vis, gedroogde groenten bv wasabiwortel, zeewier, sesamzaadjes, zout en ve-tsin. Nox, onze oudste zoon, noemt dit natriumglutamaat altijd ‘Vet Zin’. Niet dat hij dagelijks over ve-tsin praat maar hij heeft wel regelmatig Vet Zin. Dan kookt hij iets Oosters voor een dame, haalt dit potje uit het kruidenrekje en vraagt of zij dat ook lekker vindt**.

Goed, terug naar de zalm. Furikake, nori en, als je uitpakt, wat katuobushi. Dat geeft zo’n lekker pruttelend geluid op je bord.

Serveer dit met sushi rijst.
Sunomono – zeewier salade
Miso mosselen
Unagi sushi – gerookte paling in sojasaus

Zie voor de bovengenoemde recepten in separate posts.

**Tenminste…ik geloof toch dat het verhaal zo ging. Ik twijfel nu 🙂

Wijntip: Sauvignon Blanc

Zie de omschrijving bij de post “Japanse vis in Urk”

Zalm sashimi - sake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Japans
By Kaat Serves: 2
Total Time: 5 m.

Ingredients

  • 200 gr verse wilde zalm
  • Furikake
  • Aonori of nori
  • Lente-ui, in heel dunne ringetjes
  • Handje katsuobushi (optioneel)

Instructions

1

Haal de zalm uit de koelkast en spoel voorzichtig af met koud water.

2

Dep droog met keukenpapier.

3

Snijd met een vismes de zalm in langwerpige repen van 1 cm breed en 2 cm lang.

4

Laat tot bijna kamertemperatuur komen.

5

Leg de zalm op een serveerschaal en bestrooi met lente-ui, aonori en furikake.

6

Als laatste eventueel de katsuobushi.

Notes

Strooi de katsuobushi er echt past vlak voor het serveren over want anders wordt deze snel 'klef'.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply