Recepten & wijn/ Schaal en schelpdieren/ Wijn & recepten/ Wit

Miso mosselen met Sauvignon Blanc

Miso mosselen

Mosselen zijn mijn absolute all-time favorite. Mijn moeder noemde me vroeger al Kaatje Mossel omdat ik als enige in het gezin er altijd om vroeg. Dat is nu verleden tijd. Brand is een echte omnivoor met slechts een licht afwijkend eetpatroon in het geval van zuurkool en suikers. Nox, de oudste zoon, en Kai, de jongste, hebben een ‘aardje naar hun vaartje’ en eten alles (afgezien van walnoten want daar wil nog wel eens een keel en tong van opzetten en een luchtpijp door afgeknepen worden). Het nadeel hiervan is dat je altijd snel je bord moet volscheppen anders zijn de pannen leeg. Het voordeel is dat er vrijwel altijd met smaak en gretigheid gegeten wordt. Mijn moeder noemt dat ‘dankbare gasten aan tafel’ en zo is het.

Als we deze miso mosselen eten in combinatie met andere Japanse gerechtjes, moet ik er dus snel bijzijn. Lang tafelen met af en toe een hapje en een slokje nemen is een moeilijk verhaal in de Vinologische Keuken. Ik denk dat ik de volgende keer gewoon een lepel gebruik en de rest met chopsticks laat eten.

Wijntip: Sauvignon Blanc

Deze wijntip geldt vooral als je de mosselen eet in combinatie met de andere Japanse gerechtjes in de separate posts. Wil je alleen de mosselen met wat witte rijst eten schenk er dan een gewone Chardonnay bij. Misschien zelfs een Pinot Noir (heb ik zelf nog niet geprobeerd).

Verse mosselen nog in de schelp

Lekker met zeewier salade, zalm sashimi, sushi rijst, paling in saus.

Miso mosselen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Japans
By Kaat Serves: 2
Total Time: 15 m.

Ingredients

  • Gekookte mosselen, zoveel je wilt
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 1/2 el miso rood
  • 1 el bruine suiker
  • 2 el rijstwijn, bij voorkeur shaoxing
  • 4 el water
  • 1 el arachide olie
  • 1 handvol koriander gehakt
  • 1/2 Spaanse peper, in ringen

Instructions

1

Als je de mosselen gepeld en gekookt koopt, wees er dan zeker van dat ze niet in het zuur zitten. Koop je toch verse mosselen in de schelp, stoom ze dan eerst gaar en laat afkoelen. Zet apart tot gebruik.

2

Pel de knoflook en de gember en hak heel fijn. Roer in een kommetje de miso, suiker, rijstwijn, en water. Roer ook de knoflook en de gember erdoor. Schep de mosselen door het miso mengsel.

3

Warm het geheel vlak voor serveren voorzichtig op.

4

Schep op een schaal en garneer met de koriander en de Spaanse peper. Serveer er witte rijst bij.

Notes

De Sauvignon Blanc is waarschijnlijk niet de beste keus als je alleen miso mosselen met rijst eet. Maar dat is hij wel als je het tincombinatie doet met de andere genoemde Japanse gerechten.


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply