Het ging lang heel slecht met de paling. Maar gelukkig is er een klein lichtpuntje aan de horizon ontstaan. Door het massaal uitzetten van kleine pootaaltjes lijkt de visstand weer wat aan te trekken. Omdat ik geen actief aandeel wil hebben in het uitroeien van deze gladde glibbers, eten we bijna nooit paling. Toch zijn er momenten dat je even moet zondigen, al is het maar een klein beetje. Dit is zo’n moment; de tafel vol Japans lekkers, dan mag dit Oosterse paling gerecht niet missen.
Goed in combinatie met sushi rijst, zalm sashimi, zeewier salade en miso mosselen.
Wijntip: sauvignon blanc
Jancis Robinson (wijnjournalist en -goeroe) zegt dat Japans eten en wijn altijd een moeilijke combinatie is. Ze heeft gelijk en daarom grijpen we meestal naar Champagne als we sushi en sashimi op ons bord hebben liggen. Dit paling gerecht bevat veel sojasaus en dat maakt een rechtstreekse combi met de meeste wijnen lastig. Maar als je de paling in combinatie met de bovengenoemde andere gerechten serveer dan kan je veel meer kanten uit. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc. Of een Chardonnay met niet te veel houtlagering. Ik denk dat een mooie volle Muscadet ook niet verkeerd zal zijn.
Doe de mini, suiker en sake in een pannetje ver verwarm op laag vuur. Als de suiker is opgelost dan doe je de soja saus erbij. Verhoog het vuur en laat zachtjes pruttelen tot de saus wat in ingedikt. Leg de gerookte paling in de saus in de pan en laat even mee verwarmen. Serveer met sushi rijst en wat sesamzaadjes. Alternatief: Laat de saus nog iets verder indikken dan in bovenstaand recept. Laat wat afkoelen. Snijd de paling in stukjes. Leg de paling op een stuk bakpapier, op een bakblik. Verwarm de paling zachtjes onder de gril. Bestrijk een paar keer met de saus. Leg de paling op de rolletjes sushi rijst en omwikkel met reepjes nori. Gelijk opdienen.Unagi - paling in saus
Ingredients
Instructions
No Comments