Just surf no turf/ Recept van de wijnmaker/ Wijn & recepten/ Wit

Exotische vistartaar met serieuze Muscadet

vistartaar

Vandaag heb ik een recept van de Famille Lieubeau, uit de regio Nantes in Frankrijk, gekregen. Degene die een beetje Frans spreken zitten nu waarschijnlijk gelijk rechtop; Lieubeau betekent in het Nederlands letterlijk ‘mooie plek’. Dat klinkt goed, daar zit vast een verhaal achter.
Inderdaad en het verhaal gaat als volgt. In 1816 werd een jongetje te vondeling gelegd op de stoep voor de deur van het Hôtel Dieu, het ziekenhuis en tevens opvang voor armen en weeskinderen in Nantes. Het jongetje kreeg de naam Joseph Grégoire. Lieubeau werd er achter geplakt omdat Hôtel Dieu een goede reputatie had en dus een mooie en gastvrije opvang voor de jonge Joseph kon verzorgen. Later werd Joseph verder opgevoed door een wijnmakers familie, leerde hij het vak en begon nog later zijn eigen wijnhuis.
Nu, we zijn 200 jaar verder, kun je met recht zeggen dat de familie Lieubeau het vak “wijn maken” van begin (wijngaard) tot eind (wijnkelders) stevig in de vingers heeft. Persoonlijk denk ik dat zij geen bloed maar wijn door hun aderen hebben stromen.

Het meest westelijke stuk van de Loire, de regio Nantes, is het thuisland van de Muscadet wijnen. Lange tijd niet echt het populairste jongetje uit de klas. Begrijpelijk omdat er veel slappe, dunne wijnen op de markt waren die niet veel goeds deden voor de naam Muscadet. In een recensie las ik laastst de opmerking dat het “een saaie wijn kan zijn met een verlegen karakter”. Ik heb wat moeite me voor te stellen hoe een verlegen wijn eruit ziet. Maar ik ben het eens met de strekking van het kritische stukje.
Gelukkig maakt de Muscadet een come back. De serieus gevinifieerde varianten zijn fantastische combinaties met vis, schaal- en schelpdieren.

Dit recept van vistartaar aten Brand en ik als lunch op een zondag. Na een uur hadden we het er nog over. De smaken in de tartaar zijn verrassend en heel divers. Verse en gerookte vis, frisse limoen, romige kokosmelk en pittige radijsjes. De Muscadet van Lieubeau (Château Thébaud, een serieuze cru) gaat subtiel mooi in combinatie met het geheel. Wil je een keer een andere tartaar; eentje die licht, smaakvol, exotisch en zomers is dan is dit het uitproberen waard.

Kijk vooral eens op de site van Lieubeau

Le petit Boucot is het restaurant in Nanates dat Lieubeau aanbeveelt. Ook hier serveren ze de vistartaar en de heerlijke wijnen van Lieubeau. Foto links onder is de oude registratie van baby Joseph in Hôtel Dieu.

Exotische vistartaar met serieuze Muscadet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch Frans
By Kaat Serves: 2
Prep Time: 30 m. Cooking Time: 10 m. Total Time: 40 m.

Deze vistartaar is heel breed en verrassend exotisch en is een perfecte combinatie met een serieuze Muscadet als de Château Thébaud van Famille Lieubeau.

Ingredients

  • Voor de tartaar:
  • 250 gr brasem filet (heilbotfilet)
  • 100 gr gerookte schelvis (forelfilet)
  • 40 gr kokosstukjes, vers en fijngehakt
  • Thaise basilicum
  • 3 - 4 radijsjes
  • Peper en zout
  • 1 limoen
  • 4 tbsp kokosmelk
  • 4 tbsp olijfolie

Instructions

1

Maak de saus door het sap van de limoen, de kokosmelk en de olijfolie te mengen.

2

Snijd de vis in blokjes.

3

Besprenkel de vis met de saus en zet een half uur weg in de ijskast.

4

Voeg de gehakte basilicum en de kokos aan de vis toe en roer door elkaar met wat peper en zout.

5

Schep de vis op een bord en garneer met wat Thaise basilicum blaadjes, gemalen kokos en een paar plakjes radijs.

Notes

'Bream and smoked haddock with coconut and lime' schrijft het originele recept van Lieubeau voor. Maar brasem en gerookte schelvis zijn niet makkelijk te verkrijgen dus heb ik geëxperimenteerd met andere vissoorten. De verschillende soorten rauwe witvis zijn wat makkelijker te combineren in dit recept maar de gerookte vis niet. Gerookte forelfilet gaat wel goed mee met de smaken in deze tartaar want ondanks de vettige rijpe rooksmaak ik de vis zelf subtieler dan bijvoorbeeld makreel of haring.

Kokosnoot

Je hoeft niet gelijk een hele kokosnoot te kopen voor dit recept. Albert Heijn verkoopt deze stukjes kokos op de groente en fruit afdeling.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply