Kip en andere vreemde vogels/ Recepten zonder wijn

De uglylicious Macau bun met bier

macau pork chop bun

Dit is het verhaal van de Macau pork chop bun. Een lelijk lekkere burger zonder pork maar met kip en cultstatus.

Macau is een van de vreemdste plekken op aarde. Tot enkele jaren geleden was het de speeltuin van superrijke Chinezen en nu is het de kermis van de middenklasse aan het worden. De 3 G’s spelen hier een belangrijke rol: Glitter, Glamour en Geld. Goede smaak is ver te zoeken, zelfs op culinair gebied. En dat terwijl recentelijk Macau officieel benoemd is tot ‘Creative City of Gastronomy’ door de UNESCO. Niet vanwege een hoge dichtheid van Macanese sterren restaurants maar om de culinaire ‘legacy’ van het land. Meer dan 400 jaar geleden werd dit land een Portugese kolonie en ontstond er misschien wel de eerste fusion keuken. Westerse en oosterse ingrediënten en kooktechnieken werden geblend en gewaardeerd. Tegenwoordig vind je er bijna geen enkel lokaal restaurant met een authentiek gerecht op de kaart. Wel een stuk makkelijker te verkrijgen is de Macau pork chop bun. Het is een varkenskarbonade gemarineerd in een aromatische Chinese mix van o.a. soja saus en rijstwijn. Het vlees, crispy van buiten en zacht van binnen, wordt geserveerd op een wit broodje.

Wijlen Anthony Bourdain zorgde ervoor dat deze streetfoodhap een soort cultstatus kreeg. Misschien wel mede daardoor kun je tegenwoordig op internet allerlei bun-lovers en mafkezen volgen op hun quest naar de ultieme Macau pork chop bun.
Omdat ik tijdens mijn bezoek aan Macau geen enkel gastronomisch hoogtepunt heb gehad en ook omdat ik niet zoveel met varkenskarbonaadjes heb, heb ik een variant op deze ‘Chinese hamburger’ gemaakt. Een Macau pork chop bun met kip in plaats van pork. Eigenlijk een Macau Chicken Bum Bun dus. Zo lelijk als deze Macau bun is, is ie ook lekker. Ugly delicious zoals een wijs man dat ooit omschreef.

Wat drinken we hierbij?

Gewoon bier! Tsingtoa bijvoorbeeld. IJskoud, zo uit het flesje.

De uglylicious Macau bun

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Lunch, diner Aziatisch
By Kaat (inspired by A. Bourdain) Serves: 4
Prep Time: 12 uur Cooking Time: 15 m.

De Macau bun is een simpel, snel maar een ontzettende smaakexplosie. Omdat ik niet gek van varkenskarbonades ben, maak ik deze 'Chinese burger' met kip. Super lekker.

Ingredients

  • Voor de broodjes:
  • 4 kippendijen
  • 1 ei
  • 8 el bloem
  • peper en zout
  • 75 gr grof panko of broodkruim**
  • plantaardige olie
  • sla
  • mayonaise
  • sambal
  • 4 witte broodjes
  • Voor de marinade:
  • 60 ml soja saus
  • 60 ml Chinese rijstwijn
  • (Shaoxing )
  • 20 ml balsamico azijn de mooie zoete variant
  • 1 el sesamolie
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • 1/2 tl witte peper
  • 1 1/2 el bruine basterdsuiker
  • **
  • Broodkruim kan je ook vervangen door cornflakes

Instructions

1

Sla de kippendijen plat met een deegroller.

2

Maak de marinade door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Roer tot de suiker is opgelost.

3

Doe de marinade en het vlees in een sealbag.

4

Laat zeker 12 uur marineren.

5

Verhit de olie in een pan.

6

Paneer ondertussen het vlees. Doe hiervoor in 1 diep bord de bloem met wat peper en zout.

7

In een tweede bord het losgeklutste ei. In een derde bord de panko.

8

Haal het vlees uit de marinade, veeg knoflook er af.

9

Haal eerst door de bloem dan het ei en dan de panko.

10

Bak ongeveer 5 minuten per kant in de olie op niet al te hoog vuur tot de korst mooi bruin is.

11

Giet ondertussen de marinade van het vlees in een steelpannetje en laat zacht inkoken tot er een stroperige vloeistof is ontstaan.

12

Meng 2 eetlepels van de marinade met 3 eetlepels mayonaise. Proef op het goed op smaak is.

13

Rooster de buitenkant van de witte broodjes en snijd ze door midden.

14

Besmeer de binnenkant van de onderste helft van de broodjes met het marinade-mayonaise mengsel. Leg de blaadjes sla en de kip erop. Breng op smaak met sambal en eventueel nog wat mayonaise.

15

Serveer.

Notes

Anthony Bourdain en alle authentieke recepten zeggen: neem varkenskarbonades en ga frituren. Maar wij bakken gewoon in de pan. Meeste authentieke recepten paneren slechts met wat tapioca meel. Tai Lei Loi Kei is de shop waar je de beste buns koopt in Macau.

macau bun
Uglylicious Macau burger in een ‘Andy Warhol’ versie

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply