Bubbel/ Dessert/ Recepten & wijn/ Recepten zonder wijn/ Wijn & recepten/ Zoetigheid

French toast met blauwe bessen

French toast met bosbessen

Twee vrienden van Nox gaan een pannenkoeken restaurant beginnen. Denk niet in termen van een omgebouwde schuur aan het einde van een ANWB wandelroute, noch aan rood-wit geblokt tafelplastic. Er zullen geen bussen poedersuiker en flessen schenkstroop naast plakkende menukaarten met 80 pannenkoekvarianten staan. Nee, deze twee stoere kerels leven in het hier en nu en hebben een visie. Een zoete visie als je het mij vraagt. Op een ‘hete plek’ in de leukste studentenstad van het noorden werken ze al een tijd aan een soort pancake wonderland. Lokatie, inrichting en marketing beloven een soort kruising van Santiago street art in neon 80’s colours met de swing van The Red Rooster in Harlem (NYC). Ik heb al wat mogen voorproeven van de eigenzinnige creaties en zit sindsdien in een soort pancake craze. Ik denk alleen nog maar aan toppings, fillings, fluffy cakes en de revival van Dutch Baby’s*.
Zoals je waarschijnlijk inmiddels weet, is Brand geen zoetekauw. Een hartige Okonomiyaki is het hoogst haalbare op pannenkoekniveau. Tot ik kort geleden op een ochtend, geïnspireerd door het eigenzinnige concept van Nox’ vrienden, deze French toast met blauwe bessen uit de oven toverde. Brand at bijna de hele pan leeg en vroeg zich af of dit ook op de pancake kaart staat. Ik betwijfel het. Deze French toast is helemaal geen pannenkoek. Wel lijkt ie erg veel op een ouderwets wentelteefje. Bovendien heeft ie ook iets weg van een crumble. Misschien zelfs van een Dutch Baby? Wat maakt het ook uit, deze ‘Blue Baby’ is uniek in zijn eigen soort.

* Een Dutch Baby is een luchtige pannenkoek die je bereidt in de oven.

We eten straks stadse pannenkoeken bij het Blue Bananas pancake cafe

Wijntip: Brachetto d’Acqui

Natuurlijk ga je ’s morgens vroeg niet gelijk aan de wijn. Maar deze French toast kan je ook goed als dessert serveren voor een hele groep. Lekker met een bolletje vanille ijs erbij. De brachetto d’Acqui is een Italiaanse dessertwijn die licht zoet is en zacht mousserend. Helder rood van kleur en laag in de alcohol (5%). Een goede brachetto heeft aroma’s van rood en zwart fruit en kan ook dienen als een feestelijk aperitief. Kun je deze wijn niet vinden bij je slijter, probeer dan eens een Moscato d’Asti. Dat is het ‘witte zusje’ van de brachetto en is ook een goede combinatie met fruitdesserts.

Zowel warm als koud lekker

French toast met blauwe bessen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Ontbijt of nagerecht Frans
By Kaat Serves: 8

Verleidelijk zoet ontbijt dat ook als dessert geserveerd kan worden.

Ingredients

  • Voor de French toast:
  • 1 brioche (‘melkbroodjes’)
  • 180 gr verse of bevroren bosbessen
  • 8 eieren
  • 450 ml volle melk
  • 60 ml slagroom
  • 100 gr kristalsuiker
  • 100 gr bruine suiker
  • 3 tl vanille extract
  • Voor de topping:
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 115 gr koude boter

Instructions

1

Vet een ovenschaal van 9 x 13 in met boter. Of een aantal ramequins.

2

Scheur het brood in stukken en leg in de ovenschaal. Strooi de bosbessen er over.

3

Meng in een aparte kom de eieren, melk, slagroom, kristalsuiker, bruine suiker en vanille extract.

4

Schenk over het brood.

5

Dek de ovenschaal af met aluminium folie en zet minimaal 3 uur (maar beter een hele nacht) in de koelkast.

6

Bereid ook de topping vooraf.

7

Meng in een kommetje de bloem, bruine suiker, kaneel en zout.

8

Snijd de boter in kleine stukjes en meng door het bloem-suiker mengsel. Snijd het klein met 2 messen tot je kleine 'kiezel steentjes' hebt.

9

Bewaar tot je gaat bakken in de koelkast.

10

Verwarm de oven voor op 175 gr C.

11

Haal de ovenschaal uit de koelkast en strooi de botertopping er over.

12

Bak de French toast 45 - 60 minuten in de oven.

13

Als je houdt van een wat zachtere vulling dan kun je de French toast er al na ongeveer 40 minuten uithalen.

14

Gebruik je een Airfryer dan is 175 gr C en 35 minuten genoeg.

15

Serveer met maple syrup en poedersuiker.

Notes

Wil je wat meer 'crisp' op de korst dan meng je een paar eetlepels havermoutvlokken door de topping, vlak voor je deze over het brioche mengsel giet en in de oven zet. Eigenlijk kun je veel soorten en combinaties van fruit gebruiken. Varieer met alles wat je in huis hebt of lekker vindt.

Blauwe bessen, brioche en kaneel
Het eindresultaat

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply