Ceviche is zo’n gerecht dat kort geleden hip was (en inmiddels over de top?) en daarom een echte trendkatalystor is waarmee de culinaire avonturiers gelijk boven komen drijven. Zeg tegen iemand: “Zullen we vanavond ceviche eten” en je wordt glazig aangestaard, dan weet je dat je met iemand van Generation Visstick te maken hebt. Iemand die is opgegroeid met Saroma instantpudding, Joris Driepinter en aardappelpureepoeder. De kans is groot dat deze mensen de babi pangang van Chin. Ind. Spec. Restaurant Peking bij hen om de hoek, als een exotisch hoogtepunt in hun eetpatroon beschouwen.
De reactie op je uitleg dat het gaat om rauwe vis (iiiieeewww), gegaard in citrussap (jurgh ;-( ) en overgoten met leche de tigre (letje de wawa?) is een bevestiging dat je beter kan overschakelen op plan B: Bier en Bitterballen.
De ceviche eet je morgen gewoon alleen op.
Wijntip: bubbels
Een bruisende chardonnay, lekker feestelijk, levendig en veelzijdig is mooi hierbij. Denk aan een millésime champagne (uit één oogstjaar). Maar wil je minder geld uitgeven dan koop je een crémant uit bijvoorbeeld de Bourgogne of de Elzas. De prikkel van de chilipeper en het koolzuur in de bruiswijn geven een heelijk tintelend gevoel in je mond. Drink je een rijpere (oudere en/of millésime) champagne dan zul je ervaren dat de wijn een klein filmend laagje in je mond probeert te leggen. Een mooie tegenhanger voor de pittigheid en de zuren.
Deze combinatie heeft alles wat het complete smaakprofiel te bieden heeft: zuur, pittig, fris, zoet en rijp. Het zou zonde zijn om daar niet even extra op te letten bij de eerste hap.
Ceviche is rauwe vis "gegaard" in citrussap. Heerlijk smaakvol, pittig en ontzettend gezond. Kook de zoete aardappel in ongeveer 20 minuten gaar. Laat afkoelen. Doe de olie, gember en knoflook in een kommetje om de olie te 'infusen'. Doe de uienringen in een kom met ijskoud water voor ongeveer 4 - 5 minuten. Haal een klein stukje van de vis af voor de lege de tigre. Snijd de chilipeper in ringen en houd er er een paar voor garnering apart. Hak de koriander en houd ook wat voor garnering apart Doe in een keukenmachine het sap van 2 limoenen, het kleine stukje vis, bijna alle infused olie met knoflook en gember, de chilipeper, de selderij, wat zout en de koriander. Mix tot een glad en vloeibaar geheel. Snijd de rest van de visfilet in dunne plakken en verdeel over een bord. Giet de lege de tigre erover en laat ongeveer 5 minuten marineren (heilbot). Serveer met de zoete aardappel, mais en de garnering. Je kunt verschillende soorten vis hiervoor gebruiken. Afhankelijk van de stevigheid van de vis, moet deze iets langer of korter 'garen' in het citrussap.Ceviche uit Peru
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments