Kip en andere vreemde vogels/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Frisse kippengehaktballetjes met gember, granaatappel en Sauvignon Blanc

Kippengehaktballetjes met gember en granaatappelpitjes

Het geheim van een goede kippenbal is heel eenvoudig. Je kneedt wat koude gekookte rijst door het gehaktmengsel en het eindresultaat is verbluffend. Zijdezacht, sappig en smaakvol. Geloof me, iedereen is gek op kippenballen.

Het draaien van de balletjes wordt er trouwens niet makkelijker op. Het kippengehakt moet je net zolang kneden tot het klef, plakkerig en slap is. Het lijkt alles behalve appetijtelijk. De structuur geeft je het idee dat ze allemaal tegelijk als een plumpudding in elkaar zullen zakken. Maar zet door, het eindresultaat is de moeite. De ballen zullen ballen blijven (misschien niet in zo’n mooie ronde vorm dat je ermee kunt biljarten maar daar proef je niks van) en eenmaal gebakken gaat alle aandacht naar de smaak en niet naar de vorm.

Dit recept is trouwens heel geschikt om een dag van te voren te bereiden. Of om als borrelhap te serveren, natuurlijk zonder de rijst en de broccoli.

Wijntip: Riesling

Kies een goede riesling uit Duitsland. Aroma’s van tropisch fruit combineren goed hierbij en de zuren van de wijn zijn nodig om tegenwicht te bieden aan de gember, sojasaus en granaatappel.

Frisse kippengehaktballetjes met gember en granaatappel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Fushion
By Kaat Serves: 4
Prep Time: 10 m. Cooking Time: 20 m. Total Time: 30 m.

Ingredients

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 1 pond kippengehakt
  • 3 el koude, gekookte rijst
  • 2 lente-ui, gehakt
  • 2 1/5 cm verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • Zwarte peper
  • 2 tl sesamolie
  • Olijfolie
  • 1/3 cup soja saus , 9 el
  • 1/3 cup granaatappel melasse, 9 el
  • 1 1/2 el hoisin saus
  • 3 el honing
  • 2 el rijst azijn
  • 1 tl chili flakes
  • Garneren met:
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Granaatappelpitjes
  • Serveer met:
  • Pandan rijst
  • Broccoli

Instructions

1

Meng het kippengehakt met de lente-ui, gember, knoflook, koude rijst en wat peper.

2

Rol er balletjes van ter grootte van een walnoot.

3

Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met wat plantaardige olie, tot ze gaar zijn en aan de buitenkant mooi bruin.

4

Kook ondertussen de pandanrijst en kook de broccoli beetgaar.

5

Meng in een sauspan 1 el olijfolie met soja saus, granaatappel melasse, hoisin saus, honing, rijstazijn en de chili flakes. Breng op medium hitte aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken of iets langer, tot de saus met 1/3 is ingedikt.

6

Giet de helft van de saus bij de gehaktballetjes in de pan en laat nog een paar minuten sudderen.

7

Strooi de sesamzaadjes en de granaatappelpitjes over de gehaktballetjes en serveer met de overgebleven saus in een apart kommetje.

8

Lekker met rijst en broccoli.

Granaatappel
Gember

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply