Recept van de wijnmaker/ Vlees/ Wijn & recepten/ Wit

Pappardelle met vleessaus en paddestoelen met Orvieto Classico

Pappardelle en Orvieto Classico

De Italianen zijn wat mij betreft de absolute koningen van de simpele keuken. Recht toe, recht aan bereidingen met weinig ingrediënten. Absolute voorwaarde is de kwaliteit van alle producten. Maar dat weten we nu zo langzamerhand toch wel?

Wijnhuis Decugnano Dei Barbi bevestigde deze stelling maar weer eens met twee recepten die we van hen kregen. Voor het eerste recept worden we aan het werk gezet om zelf pasta te maken. Geen probleem want met de heerlijke vleessaus met paddestoelen is dit een feestmaal bij hun Orvieto Classico.

De ‘Villa Barbi’ van Decugnano dei Barbi is een typische Orvieto Classico. De wijn is fris, harmonieus en zeer goed te combineren met veel dagelijkse gerechten. Door de goede balans (wat betekent dat de wijn op geen enkel onderdeel vervelend uitschiet) en de mineraliteit is dit een heerlijke wijn-spijs combinatie.
De aangename zuren en de verleidelijke smaak van de wijn kunnen de vettig rijke sappigheid van de saus en de dikte van de pappardelle pasta met gemak aan.

Kijk hier naar het instructiefilmpje van het recept.

Pappardelle met vleessaus en paddestoelen

Ik kan deze gelegenheid niet voorbij laten gaan zonder wat uitgebreider te schrijven over Decugnano Dei Barbi.

Tenuta Decugnano dei Barbi is namelijk de belichaming van ‘La Dolce Vita’. Alles waar je van droomt als je aan het warme Italië denkt; het fantastische eten, de geweldige wijnen en het overweldigende natuurschoon. Het wijnhuis is gesitueerd op een heuvel in de buurt van de stad Orvieto in Umbrië. Het terroir is de moeite waard: de zandige kleigrond is bezaaid met fossielen, schalen en schelpjes uit lang vervlogen tijden. Op de 300 meter hoogte waait een schone wind en zijn de temperaturen precies goed voor de druivenranken. Bij Barbi worden geen insecticiden, pesticiden of andere chemicaliën gebruikt. Dat zou een regelrechte belediging zijn voor deze schitterende locatie waar al in de 13e eeuw wijn werd geproduceerd. Op het landgoed staan schitterende gebouwen. De wijn wordt er gemaakt, er is een proeflokaal en er is een romantische villa met zwembad voor gasten. Verstopt tussen de wijngaarden vind je tenslotte ook nog een oude Etriuskische grot welke nu dienst doet als wijnkelder. Als je een keer iets anders wilt dan een vakantie in Toscane, is dit adres een absolute aanrader. Enzo Barbi is de meest sympathieke en hartelijke wijnboer die we kennen. Je kan bij de Tenuta eten, drinken, slapen, uitrusten en je wijnkennis opkrikken. Voor het nodige culturele voedsel zijn de steden Orvieto, Florence en zelfs Rome niet ver uit de buurt. Geloof me, hier je zult niet teleurgesteld worden.

Pappardelle met vleessaus en paddestoelen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Italiaans
By Kaat Serves: 3
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 2 uur

Zelfgemaakte pasta met een vleessaus met paddestoelen en een geweldig glas Orvieto Classico. Italiaanser dan dit wordt het niet.

Ingredients

  • Voor de pappardelle pasta:
  • 4 biologische eieren
  • 400 gr bloem 'type 0' (patentbloem)
  • Snuf zout
  • Voor de vleessaus:
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 verse worsten*, het vel verwijderd
  • 250 gr paddestoelen, gehakt
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bosje peterselie, fijn gehakt
  • * bv biologische varkenssaucijzen. In runderworsten zit vaak te veel kruidnagel.

Instructions

1

Schep de bloem op een glad werkblad, bijvoorbeeld van hout, marmer of rvs en maak een kuiltje in het midden. Breek de 4 eieren in het kuiltje en kluts ze met een vork.

2

Leg nu de vork aan de kant en begin met je handen de bloem van buiten naar binnen toe met de eieren te mengen. Kneed tot je een kruimelig deeg hebt.

3

Kneed het deeg verder door het met de muis van je handen van je af te duwen, het dubbel te vouwen en weer terug naar je toe te trekken.

4

Het deeg moet glad en egaal worden.

5

Rol het deeg met behulp van een deegroller helemaal uit tot het de juiste dikte heeft.

6

Vouw het deeg dubbel en snijd er met een scherp mes repen van. Gebruik telkens genoeg bloem om te voorkomen dat het deeg gaat plakken.

7

Laat de pappardelle minimaal 1 uur rusten voordat het gekookt wordt.

8

Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de pasta in ongeveer 5 minuten gaar.

9

Verhit in een pan met dikke bodem wat goede olijfolie . Smoor de fijn gehakte knoflook hierin enkele minuten. Voeg dan de paddestoelen toe en fruit tot deze goudbruin zijn. Voeg de peterselie en het worstvlees toe en bak 8 - 10 minuten. Voeg ondertussen een scheut witte wijn toe om de saus lekker sappig en rijk van smaak te maken.

10

Serveer de pappardelle met de vleessaus, gegarneerd met de geraspte kaas en nog wat gehakte peterselie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply