Recepten & wijn/ Vega/ Wijn & recepten/ Wit

Mais sticks uit de oven met Pinot Grigio

Mais sticks, of corn ribs, uit de oven

Corn ribs zijn de mega vega hit van dit moment. Logisch want ze zijn gezond, heel makkelijk te bereiden en zien er fantastisch uit. Ik heb alleen wat moeite met de naam ‘corn ribs’. Alsof een maiskolf ribben heeft. Het is toch geen varken! Net zoals een bloemkool geen vleugels heeft en je daarom onmogelijk ‘Buffalo cauliflower wings’ kunt eten.
Volgens mij dienen de fake-vlees producten, met quasi grappige, gezochte namen, tot niets anders dan het leven van twijfelende carnivoren en transtariërs moeilijk te maken. Wie wil er nu een ‘knakwortel’ of een ‘Auf Wieder Schnitzel’ met de geur, de kleur en de smaak van het echte spul op zijn bord als je uit overtuiging juist wilt stoppen met het eten van dode dieren? Het afkopen van je milieubewuste trendgeweten met ‘plantaardige shoarma’ of ‘fijne rulstukjes gehackt’ is niet echt een sterk statement.
Laat de ‘Bofkipnuggets’ gewoon lekker links liggen en koop tofu roerbakreepjes of een bakje pulled oats. Noem de dingen bij de naam, dat is wel zo makkelijk.

De Vinologische Keuken wil ook helder zijn daarom noem ik deze ‘ribbetjes’ Mais Sticks. En ik schenk er wijn bij. Met alcohol. Anders is het limonade en geen wijn.

Lekker duidelijk.

Wijntip: Pinot Grigio

De mais sticks zijn lekker pittig, fris en hebben een klein zoetje. De wijn die erbij gedronken wordt moet deze elementen ook hebben en bovendien niet te zuur zijn omdat anders dit zou botsen met het hete in de mais bites.

Catootje de deeltijd vegetariër
Catootje

De eerste deeltijd vegetariër in Nederland die erg duidelijk in haar stelling was: Catootje van Jan, Jans en de kinderen.

Mais sticks uit de oven

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Snack Amerikaans
By Kaat Serves: 2
Prep Time: 10 Cooking Time: 25 Total Time: 35

Mais sticks worden ook wel corn ribs genoemd. Maar wat de naam ook is, het is een gezonde borrelhap bij een glas pinot grigio.

Ingredients

  • 2 maiskolven, rauw
  • 1/2 dl olijfolie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chili poeder
  • 1/2 tl uiengranulaat (of -poeder)
  • 1 tl knoflookgranulaat (of -poeder)
  • Peper en zout
  • Voor het sausje:
  • 1/2 limoen, het sap en de rasp
  • 1/2 bakje crème fraîche
  • 3 el mayonaise
  • 1 handje verse koriander, gehakt
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 3 tl hot sauce
  • Voor de garnering:
  • Geraspte cheddar kaas
  • 2 wedges limoen
  • Sriracha

Instructions

1

Neem een groot, scherp keukenmes en houd een maiskolf verticaal met de brede onderkant op een snijplank. Snijd de kolf in de lengte in twee stukken. Pas op voor je vingers want de maiskolven zijn erg stug in het midden. Niettemin is het nog onhandiger om te proberen de maiskolven te halveren terwijl ze horizontaal op een plank liggen. Dan rollen ze al snel onder je handen vandaan.

2

Snijd de halve maiskolven nog een keer door midden in de lengte. Doe ook dit terwijl je ze verticaal houdt.

3

Je hebt nu vier lengtekwarten.

4

Doe hetzelfde met de tweede maiskolf.

5

Meng de olijfolie met de specerijen en wat peper en zout. Borstel de oliemarinade met een kwastje op de mais sticks.

6

Verwarm de airfryer voor op 200 graden.

7

Gebruik het grill accessoire en plaats de mais in de airfryer gedurende 10 minuten.

8

Draai de sticks een paar keer om tijdens het grillen.

9

Meng de crème fraîche met de mayonaise, limoensap, koriander, hot sauce en de paprikapoeder.

10

Serveer de mais sticks op een kaasplank met de cheddar er overheen geraspt, wat druppels Sriracha erover en de limoen wedges ernaast.

11

Geef de saus er los bij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply