Recept van de wijnmaker/ Vega/ Wit

Strangolapreti van nonna Giuliana

Pinot Grigio Rivoli met Strangolapreti

Als ik ooit besluit om Nederland te verlaten, dan verkas ik zeker naar Italië. Ik zal daar wat interessante wijngaarden aanschaffen, een gerenommeerd wijn&spijs instituut (met uitzicht op zee) oprichten en een culinaire bestseller schrijven welke later verfilmd zal worden met George Clooney in de hoofdrol. Maar, als allereerste, zal ik er een èchte Italiaanse nonna adopteren. Nonna mag niet groter zijn dan 1,56 m, draagt iedere dag een gezellig keukenschortje en verklapt mij in pompeus Italiaans (wat ik natúúrlijk volledig versta) de geheimen van de authentieke Italiaanse keuken.

Niet realistisch?
Tuurlijk, ik weet ook wel dat ‘de’ Italiaanse keuken niet bestaat. Iedere stad en streek heeft daar zijn eigen tradities en recepten. Die kunnen onmogelijk allemaal in één nonna verzameld zijn. Juist daarom droom ik van mijn eigen panculinaire nonna.

Ok ok, even terug naar de echte wereld van hard lekkere wijn en vreselijk goed eten.

Laatst vroeg ik een aantal van mijn favoriete wijnhuizen om recepten passend bij hun eigen wijnen. Het antwoord van Cantina Roeno (Alto Adige, Italië) was een schot in de roos. Niet alleen kreeg ik een fantastisch recept om te combineren met hun top pinot grigio, maar de wijnmaker stuurde mij ook een filmpje waarin niet één maar wel twee (!) nonna’s gnocchi aan het bereiden zijn.

Misschien kan ik er wel eentje van Roeno overnemen?


De wijn&spijs tip van Cantina Roeno: Strangolapreti van nonna Giuliana met hun eigen Pinot Grigio Rivoli

Pinot Grigio Rivoli is een buitengewone. De wijn is vol, met veel smaak. Door de gedeeltelijke fermentatie op eikenhout en de totale rijping van 14 maanden op rvs en in de fles, heeft de Rivoli niet alleen frisheid in de geur maar ook zoete rijpheid in de smaak. De combinatie met de strangolapreti is precies goed. De gnocchi’s of dumping of hoe je ze ook maar wilt noemen, zijn bereid van spinazie en oud brood. In combinatie met de kaas zorgt dat voor een ‘drogend’ mondgevoel wat goed opgevangen wordt door de wijn.

Geniet ervan. En als je de Rivoli te duur vindt dan heeft Roeno een fantastisch alternatief voor je, namelijk de Pinot grigio Tera Alta. Een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

In de ‘locanda’ van de azienda agricola Roeno kun je je trouwens laten onderdompelen in een soort Italiaans wijn spijs walhalla. En als je dan geen polenta of pap meer kunt zeggen, blijf je slapen in een van de gastenkamers.

Strangolapreti van nonna Giuliana

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Strangolapreti zijn hartige spinazie broodgnocchi uit het bergachtige noorden van Italië. Voor de bereiding ervan gebruik je oud brood en daarom is dit recept een ideale en smaakvolle manier om restjes op te maken.

Ingredients

  • 500 gr spinazie
  • 1 kg oud brood, verkruimeld in de keukenmachine
  • 1/2 l volle melk
  • 3 grote eieren
  • 80 gr meel, plus extra om het werkblad te bestuiven
  • 50 gr Grana Padano, geraspt
  • 1 mespunt nootmuskaat, vers geraspt
  • Peper en zout
  • 100 gr roomboter
  • Garneren met:
  • 1 handje salie blaadjes, grof gehakt
  • Grana Padano, geraspt

Instructions

1

Meng de oud broodkruimels in een kom met de melk en laat weken.

2

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en doe de spinazie met aanhangend water er in. Doe enkele minuten de deksel op de pan totdat de spinazie is geslonken. Gebruik een (vlees)tang om de spinazie af en toe op te scheppen zodat alle blaadjes zullen slinken.

3

Schep de spinazie op een draadzeef en laat afkoelen en uitlekken.

4

Knijp tenslotte ook het laatste vocht uit de spinazie en snijd fijn.

5

Tegen deze tijd zal het broodkruim de meeste melk hebben opgenomen.

6

Schep het broodkruim in een kom samen met de uitgelekte spinazie, eieren, nootmuskaat, peper en zout. Mix goed door elkaar.

7

Voeg tijdens het mixen het meel beetje bij beetje toe, tot het mengsel droog begint te worden en eruit begint te zien als deeg - hoe minder meel je gebruikt, des te luchtiger de gnocchi zullen worden. Het deeg moet net stijf genoeg zijn om er gnocchivormpjes van te maken. Rol er met je handen cilindervormige dumping van.

8

Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook. Gebruik een lepel om de gnocchi in het kokende water te scheppen. Na ongeveer een minuut komen ze boven drijven. Schep niet te veel gnocchi tegelijk in de pan met kokend water.

9

De gnocchi die goed gekookt zijn en boven drijven, schep je met een schuimspaan uit de pan. Laat uitlekken en kook de volgende batch.

10

Verhit ondertussen de boter in een grote braadpan om middelhoog vuur. Wanneer de boter is gesmolten schep je de salie in de pan. Laat de salie bakken tot de blaadjes knapperig worden en de boter mooi bruin is.

11

Schep nu alle gekookte gnocchi's bij de salie in de pan met bruine boter. Roer voorzichtig om zodat ze helemaal bedekt zijn met boter en goed warm zijn.

12

Serveer met extra geraspte Grana Padano.

Notes

Deze wijn-spijs combinatie is een bewijs dat de 'pure en simpele' Italiaanse keuken zo fantastisch is. Niet veel ingrediënten maar wel van uitstekende kwaliteit. Geen ingewikkelde bereidingstechnieken maar wel de tijd nemen om het gerecht 'van scratch' af te bereiden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply