Just surf no turf/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Wit

Poké plate met Riesling

Poke bowl

Nee, Friesland is niet Hawaï en het Sneekermeer zal nooit surfers paradise worden (zeilen, met name op platbodems, ligt de Friezen wat beter). Niet alleen de zwembroeken die gedragen worden in beide uithoeken van de wereld verschillen enorm, maar ook de keukens zijn niet te vergelijken. Op Hawaï eet je exotische, Frans-Polynesische gerechten met Aziatische en Amerikaanse invloeden. Dat wil niet zeggen dat je hier in Fryslân niet heel bijzonder kan koken. We fusen heel simpel wat aloha style ceviche met Franse Pernod chique en verse Atlantische vangst. Op deze Poké Plate kan je uitpakken met alles wat je maar lekker vindt en in je keukenkastjes tegenkomt. Gezond, smaakvol en binnen no time heb je een bord vol zon op tafel staan.

Voor mijn Poké versie heb ik verse zalm op twee manieren bereid. Eéntje met een dressing van sesamolie, sojasaus, mayonaise en wat sriracha. De andere helft van de rauwe zalm is gemarineerd in dille, olijfolie, lente-ui en Pernod. Omdat Brand en ik gek zijn op ceviche heb ik er ook wat heilbot ‘gegaard’ in ponzu (citrussap is ook goed), Spaanse peper, gember en knoflook, bij gedaan. Eigenlijk kun je veel soorten vis gebruiken. Het liefst rauw of desnoods kort gegrild. Serveer het op witte (sushi)rijst en garneer met bijvoorbeeld endamame boontjes (of dubbelgedopte tuinboontjes), tuinkers, avocado, komkommer, radijs, ananas en jalapeño pickles. Wil je een traditionele Poké maken dan gebruik je tonijn of octopus. De sausjes zijn hierbij belangrijk. Sriracha, Japanse mayonaise verzin maar wat. Je kunt ook geroosterde cashewnoten gebruiken, furikake, gedroogd zeewier, viseitjes. Get the picture? Zolang jij het maar lekker vindt en de smaken enigszins bij elkaar passen.

Wijntip: Riesling

Omdat dit toch een beetje aanvoelt als een feestelijke maaltijd hebben we een extra mooie Riesling open gemaakt. Een Van Volxem Schiefer Riesling uit 2015. Deze wijn is de zogenaamde ‘instapper’ van dit Moezelwijnhuis maar al zo ontzettend mooi dat deze ook na 6 jaar nog staat als een huis. De aanwezige zuren compenseren de zachtheid van het fruit en maken er een sterk geheel van wat de Poké smaakbom nodig heeft.

Poké plate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdmaaltijd Hawaïaans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 1 uur

Deze Poké serveren we op een plate in plaats van in een bowl omdat er zoveel lekkers in zit. Dat wil je allemaal tegelijk naast elkaar zien liggen.

Ingredients

  • Voor de Pernod zalm:
  • 300 gr verse zalm, in blokjes
  • 4 gr fleur de sel
  • 2 gr zwart sesamzaad
  • 1/4 zoete ui, fijngehakt
  • 1 lente-ui, gehakt in ringetjes, alleen het wit en licht groen
  • 2 takjes dille, gehakt
  • 35 ml goede olijfolie
  • 30 ml Pernod
  • Voor de soja zalm:
  • 300 gr verse zalm, in blokjes
  • 1 el mayo
  • 2 el sojasaus
  • 1 of half tl sriracha saus
  • 25 tl sesamolie (niet te veel)
  • scheut limoensap of yuzu
  • Voor de heilbot ceviche:
  • 1 verse heilbotfilet
  • Sap van een halve citroen en een halve limoen
  • 1 Spaans pepertje, in ringen
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1 cm gember, geraspt
  • Voor de Poké plate:
  • 2 - 3 sushirijst en sushirijst dressing
  • endamame boontjes
  • 4 - 6 radijsjes, in dunne plakjes
  • 2 avocado’s
  • 1 el limoensap
  • Sriracha
  • Anori of reepjes nori
  • cayennepeper
  • Japanse mayonaise met wasabi
  • Voor de sushirijstdressing:
  • 2 el suiker
  • 1 el zout
  • 5 el rijstazijn
  • 1 el mirin

Instructions

1

Voor de sushirijst:

2

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3

Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar en blijf roeren totdat zout en suiker zijn opgelost.

4

Wanneer de rijst klaar is dan “snijd” je met een platte spatel de dressing door de rijst.

5

Spreid de rijst uit in een platte schaal zodat hij zo snel mogelijk lauw is.

6

Voor de Pernod zalm:

7

Meng de zalm, fleur de sel, sesamzaad, zoete ui, lente-ui, dille, olijfolie en Pernod in een kom goed door elkaar.

8

Laat ongeveer 15 - 20 minuten staan.

9

Voor de soja zalm:

10

Maak de marinade voor de zalm door alle ingrediënten door elkaar te roeren.

11

Let op dat het wel fris genoeg is en meng de zalm met de marinade.

12

Voor de heilbot ceviche:

13

Meng het citrussap met de peper, knoflook, gember. Snijd de heilbot in stukjes.

14

Let op: de heilbot hoeft maar een minuut of 3 - 4 te "garen" in het citrusmengsel.

15

Roer dit dus vlak voor het serveren pas door elkaar.

16

Snijd de avocado in repen en wrijf ruim in met yuzu en bestrooi met peper en zout.

17

Dop de endame boontjes en snijd de lente ui in smalle ringetjes.

18

Pel de avocado’s en verwijder de pit. Snijd in repen. Besprenkel met limoensap om verkleuring tegen te gaan.

19

Bestrooi daarna voorzichtig met cayenne peper en wat zout.

20

Schep de lauwe rijst op borden en verdeel de Pernod zalm over de vier plates.

21

Schep vervolgens ook de soja zalm en de heilbot ceviche op de borden.

22

Leg de avocado repen, de radijs en endamame boontjes erbij .

23

Bestrooi met wat gedroogd zeewier en besprenkel met wat sriracha saus en Japanse mayonaise.

Notes

Anori is gedroogd zeewier. Het is bijna poeder en dus makkelijk te strooien. Furikake is in bijna iedere supermarkt te krijgen en bevat niet alleen zeewier maar ook sesamzaad. Een echte aanrader. Waterkers is ook een heerlijke garnering op de Poké. Evenals andere kiemen en zaden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply