Dessert/ Recepten & wijn/ Wijn & recepten/ Zoetigheid

Rabarber tiramisu en Riesling

Dit toetje vergt wat planning. Je moet de rabarber compote een dag van te voren maken. Daarna maakt je de tiramisu en die moet ook 24 uur in de koelkast opstijven. Geen spontaan verhaal dus. Maar dan heb je tenminste tijd om op zoek te gaan naar een mooie dessert wijn.

Wijntip: Riesling dessertwijn

Er zijn verschillende soorten dessertwijnen die bij deze tiramisu passen. Probeer een riesling te bemachtigen want de zuren van deze wijn matchen goed met de zuren van de rabarber. Koop je een riesling Spätlese, let er dan op dat de wijn erg laag is in z’n alcohol. Dan is de wijn namelijk des te zoeter. En in dit geval is dat precies wat we willen. Wil je een keer echt heel feestelijk doen dan koop je een Moscato d’Asti. Dit is een witte Italiaanse frizzante met weinig alcohol. Altijd een leuke en bijzondere afsluiting.

Alles wat je nodig hebt voor een zelfgemaakte rabarber compote.
Het eindresultaat.
Van de compote dus.
De tiramisu mag er best een beetje ‘messy’ uitzien.

Rabarber tiramisu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Nagerecht Hollands
By Kaat Serves: 6
Total Time: 3 dagen

Ingredients

  • Voor de rabarber compote:
  • 250 gr rabarber
  • 1 jonagold
  • 150 gr aardbeien
  • 1 citroen
  • (Vanille)suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • Voor de tiramisu:
  • 1 citroencake van 400 gr
  • 8 aardbeien (of zoveel je wilt voor garnering) op eigen suikersap
  • 250 gr mascarpone
  • 3 eieren
  • 150 gr kristalsuiker
  • 150 ml slagroom
  • 1 meringue

Instructions

1

Maak minstens een dag van te voren de rabarber compote:

2

Snijd de uiteinden van de rabarber af en gooi weg.

3

Spoel ze schoon en snijd de stengels in stukjes van 2 cm.

4

Schil de appel en gebruik ongeveer 1/2 of 3/4 , hak dit ik stukjes.

5

Was de aardbeien en snijd door de midden.

6

Doe dit fruit in een pan met heel weinig water. Minder dan een bodempje van 1/2 cm of zo.

7

Schep 3 el kristalsuiker erop en een half zakje vanillesuiker.

8

Breng het aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.

9

Als de rabarber tot moes is gekookt dan draai je het vuur uit.

10

Doe wat citroensap en wat -rasp erbij. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe.

11

Maar de rabarber niet te zoet.

12

Doe de kaneel erin en laat minimaal 24 uur met de deksel op de pan staan.

13

De tiramisu maak je ook een dag van te voren:

14

Was de aardbeien en snijd in vieren. Strooi wat suiker er over en zet een paar uur in de koelkast. Zo krijg je mooie zoete aardbeien op suikersap.

15

Roer de mascarpone los met 2 el van het zoete aardbeiensap.

16

Klop de slagroom zo goed als stijf.

17

Splits de eieren en klop het eiwit stijf.

18

Mix de het eigeel met de suiker tot het licht en luchtig is.

19

Schep de mascarpone voorzichtig door het eigeel-suiker mengsel.

20

Spatel dan de slagroom erdoor.

21

Spatel als laatste de stijve eiwitten er door.

22

Zet de mousse eventueel tot gebruik in de koelkast.

23

Bekleed een bakblik met bakpapier. Laat het teveel aan papier er aan zitten want zo til je de tiramisu later makkelijk uit de vorm.

24

Snijd de cake in plakjes, genoeg voor drie laagjes.

25

Begin met een laag mousse in het bakblik te scheppen.

26

Leg er vervolgens een laag cake bovenop.

27

Schep daar een laagje rabarber compote op en smeer mooi egaal uit.

28

Schep weer een laag mousse erop en dan weer een laag cake en heel heel dun nog wat compote.

29

Weer een laag mousse, de laatste laag cake met compote en eindig met mousse.

30

Verdeel de stukjes aardbei over de tiramisu en strooi de verkruimelde merengue er tenslotte over.

31

Laat zeker 24 uur in de koelkast opstijven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply