We gaan vandaag weer terug naar Griekenland. Vorige week heb ik al mijn recept voor spanakorizo met jullie gedeeld. Wat trouwens een heerlijke combinatie is met deze saganaki. Griekse gamba’s met feta, wat frisse groenten en een scheut ouzo. Brand heeft het niet zo op Grieks eten. Hij associeert het altijd met veel vet, zware sauzen en (te) volle buiken. Daarom zeg ik straks tegen hem dat ik ‘rijst met gamba’s’ kook. Een lekkere witte Bourgogne ernaast en dan maakt het hem niets meer uit wat de nationaliteit van dit gerecht is.
Wijntip: Chablis
Vanzelfsprekend kun je ook een glaasje ouzo hierbij drinken maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch naar een witte Bourgogne zonder houtlagering, uit. Een Chablis bijvoorbeeld. Lekker fris, toch krachtig in de smaak en goede zuren om ook de feta en ui aan te kunnen. Vind je Chablis te duur (want deze wijn kost best wel wat) zoek dan bijvoorbeeld een mooie Mâcon Village.
Fris zomers gerecht met gamba's, feta en tomaten. Gezond en licht. Dit roept om een krachtige witte wijn; Chablis.
Verhit de olijfolie op medium vuur in een koekenpan. Fruit de ui, de knoflook en de Spaanse peper zacht tot alles zacht is. Voeg de gamba's toe en sauteer een paar minuten. Je kunt nu de gamba's uit de pan halen (en warm houden) en ze op het laatst weer toevoegen. Op deze manier voorkom je dat ze te gaar en melig worden. Voeg de ouzo, gepureerde tomaten, peterselie en de puntpaprika en wat zout toe. Breng voorzichtig aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Schep de saganaki in een ovenschaal, voeg de gamba's toe en verkruimel de feta erover. Zet onder de grill zodat de feta mooi versmelt in de saus. Serveer met bijvoorbeeld spanakorizo. Heb je geen ouzo in huis? Probeer dan eens Noilly Prat. De vermout combineert ook perfect met de andere ingrediënten.Griekse saganaki met gamba's
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments