Soul food, comfort food, what’s in a name, we bedoelen er hetzelfde mee. Het is die ene ‘guilty pleasure’ waar je altijd naar grijpt als je zelfvertrouwen even nergens te vinden is, je humor je in de steek gelaten heeft en je alle hoop al hebt laten varen.
Wat zorgt er dan voor dat de zon weer gaat schijnen, je hernieuwde energie krijgt en je ineens overal nieuwe kansen ziet? Juist, een onvervalst XXL portie soul food. Voor de één is het een bak strawberry cheesecake ijs van Ben & Jerry, voor de ander is het een Kapsalon uit de Witte de Withstraat in Rotterdam. Voor mij was het vroeger een ‘bakkie troost’ van mijn moeder; sterke, handgezette koffie met een scheut opgeklopte volle melk en afgetopt met echte gesuikerde slagroom.
Food to comfort the soul.
De oorsprong van soul food ligt bij de Afrikaanse slaven die in Amerika hun eigen eten moesten bereiden met de vaak ‘minderwaardige’ producten die ze kregen. Met de recepten, kennis en kooktechnieken van thuis werd het best mogelijke bereid van de schaarse ingrediënten . Er ontstond een zware, calorierijke maar een zeer smaakvolle keuken. Heerlijk warm en ‘comforting’ zoals de Amerikanen zeggen. Op zoek naar wat soothing, mind blowing comfort food ontdekte ik een creoolse foodblogster. Een bloedmooie dame met big Afrohaar en een ‘appetite for her grandmothers southern cooking’. Ze kookt niets anders dan spek & spareribs, cornbread, crab cakes en smothered oxtails. Haar fried chicken gerechten zijn onovertroffen. Ik word hier heel relaxed van. Helemaal in deze rare Corona-tijd.
Deze pasta is geïnspireerd op een van haar recepten en dus gegarandeerd ‘creamy soothing’ voor body & soul. De combinatie van worst en gamba’s lijkt misschien wat raar maar, geloof me, in dit ‘bordje troost’ werkt het perfect.
Wijntip: pinot blanc
Hier schenken we ‘relaxte’ wijn bij. Een pinot blanc bijvoorbeeld. Geen hysterische zuren, of over-de-top houtlagering. Ook geen snoepwinkel-snoepjes of keukenhofaroma’s in de wijn. Voor de wat gevorderde wijnkopers; probeer eens de Complantation van Elzasser Marcel Deiss.
Soul food. Dat heb je nodig als het even tegen zit. Dikke, romige pasta met creoolse warme kruiden, gamba's en heerlijk sappige worst. Het ultieme comfort food to 'soothe your weary mind'. Ontdooi de gamba's, pel ze, dep ze droog met keukenpapier en doe in een kom. Bestrooi met 1 of 2 tl cajun kruiden, voeg een scheut olie toe en roer door. Verhit wat olie in een grill- of braadpan en bak hierin de gamba's net gaar. Haal de gamba's uit de pan en houd apart. Verhit nog wat extra olie in dezelfde pan (deze niet schoonmaken). Bak nu de worst hierin tot deze mooi bruin en gaar is. Haal de worst ook uit de pan en doe wederom wat extra olie in de pan. Snijd de worst in plakjes. Fruit nu de ui, paprika, tijm, gerookte paprikapoeder, 1 el cajun kruiden, de bruine suiker en wat zout in de pan. Roer en laat zacht bakken tot de ui zacht is. Voeg dan de knoflook toe en fruit nog een paar minuten langer aan. Voeg dan de tomatenpuree, kippenbouillon, Worcestershire saus toe en breng aan de kook. Schraap met een spatel de aanbaksels van de bodem van de pan. Dit brengt extra smaak aan het gerecht. Laat een paar minuten koken. Voeg de room toe en laat nog even pruttelen. Kook de spaghetti in ruin water beetgaar. Voeg de gamba's en de in plakjes gesneden worst toe aan de saus. Laat doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout. Proef of de saus nog wat nodig heeft. Serveer op ieder bord de spaghetti, een schep saus en garneer met Parmezaanse kaas en peterselie. Cajun kruiden zelf mengen:
1 x zwarte peper
1 x witte peper
1 x cayenne peper/chili flakes
1 x paprikapoeder, gerookt
1 x knoflookgranulaat
Optioneel
1 x selderij
1 x tijm
1 x oregano
1 x komijn
1 x mosterd poeder
Creoolse kruiden zelf mengen:
2 x uien granulaat
2 x knoflookpoeder
2 x paprikapoeder, zoet
1 1/2 gedroogde tijm
1 x oregano
1 x basilicum
1 x cayenne peper
Peper en zout
Romige Cajun pasta met gamba's en worst
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments