Als ik dit recept ‘pasta pesto’ had genoemd dan had waarschijnlijk niemand er nog naar gekeken. Been there, done that en niet echt spannend meer dus. Hoewel mijn pasta pesto natuurlijk (!) onovertroffen en zeker niet saai of voor de hand liggend is, kan ik me deze reactie wel voorstellen. Deze spaghetti met nootjes pesto is eigenlijk ook een pasta pesto, maar haak ajb niet af want dit gerecht heet niet alleen anders maar is ook echt anders.
Je kunt namelijk voor de pesto een mengeling van noten gebruiken. Ik gebruik vaak pijnboompitten met pistache noten. Walnoten en amandelen zijn ook zeer geschikt. Het geeft echt verschillende smaken. Basilicum is ook behoorlijk bepalend in dit recept. Maar probeer gerust eens peterselie en/of spinazie. Verrassend lekker. Door het gebruik van Pecorino kaas in plaats van Parmezaanse kaas wordt de smaak frisser. En tenslotte the magic touch (heb ik afgekeken van mijn kookheld Sergio Herman); ruim garneren met citroenzest.
Wijntip: Pinot Grigio
De Italiaanse variant van de Pinot Gris past goed bij deze pasta. Maar wees wees niet bang om te experimenteren. Heb je walnoten voor je pesto gebruikt, probeer er dan eens een Soave bij te drinken. Chardonnay kan trouwens ook altijd.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de spaghetti al dente en houd een kopje kookwater apart. Intussen meng de ricotta met de Pecorino, basilicum, munt en 1 teentje knoflook fijngehakt en een scheutje melk. Maak de nootjespesto door de nootjes met genoeg olijfolie en een half teentje knoflook fijn te maken in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout. Maak de pesto niet te zout. Meng de pasta met het ricottamengsel en een paar eetlepels nootjespesto. Indien te droog voeg dan wat kookwater toe om de boel extra smeuïg te maken. Maak goed warm, garneer met citroenzest en serveer gelijk.Spaghetti met nootjespesto
Ingredients
Instructions
No Comments