“Van een mooi bord kun je niet eten”, zei mijn moeder altijd. Maar niets is minder waar weet ik nu. Van een mooi opgemaakt gerecht krijg je juist trek. Waarschijnlijk zei mijn moeder dat om twee redenen. De eerste zijnde dat ze net zo weinig talent heeft voor ‘the art of plating’ als ik. De tweede reden was zeker omdat deze skill niet nodig was in haar huwelijk met mijn vader. Mijn vader was namelijk de ‘meesterprakker’ wat inhield dat hij pas begon te eten als hij geprakt had. Geen enkel los ingrediënt op zijn bord mocht meer te herkennen zijn en het geheel moest één egale kleur hebben. Geloof me, hij was hier vrij resoluut en consistent in. Zelfs de nasi met een gebakken ei moest worden geprakt en in het midden maakte hij standaard een kuiltje voor de jus. Ik zal je omschrijving besparen van hoe de bitterkoekjes trifle met vanillevla eruit zag op mijn vaders bord.
Hoewel mijn moeder best lekker (Nederlands) kon koken, was presentatie en vormgeving dientengevolge nooit een onderwerp bij ons aan tafel. Er was noch vraag, noch aanbod.
Ik lijk in veel opzichten op mijn moeder en ben daardoor compleet ongehinderd door enig talent voor het esthetisch vormgeven van wat dan ook. Ik kan niet elegant bloemschikken, geen woonkamers mooi inrichten en zelfs de was netjes opvouwen is voor mij een onmogelijke klus. Ik houd mezelf voor dat ik andere talenten heb.
Laatst had ik dit voorgerecht voor een aantal gasten bereid. Iemand wees mij er op dat het recept een leuke visuele gimmick kan zijn voor een Italiaans etentje. Ik had kleine hoge glaasjes gebruikt en daardoor zag je er de Italiaanse vlag in. Op zijn kant. Dat dan wel weer
Buon appetito.
Wijntip: Pinot Grigio
Probeer een pinot Grigio uit Alto Adige, Italië. Veel smaak, rijpheid en frisheid. We willen alles!
Verrassend voorafje dat De volgende onderdelen kun je al één of twee dagen van te voren bereiden. Verwarm de oven voor op I80°C en snijd 1,5 kilo rijpe tomaten door midden. Verwijder het meeste sap en pitjes. Leg de tomaten met het snijvlak naar boven in een met olijfolie ingevette braadslede. Pel 6 teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Leg de plakjes bij de tomaten en steek sommige in de tomatenhelften. Meng 1 dl olijfolie met 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker en wat zwarte peper en zout. Schenk over de tomaten. Rooster de tomaten in ± 40 minuten gaar in de oven. Zet een draadzeef op een kom. Giet de inhoud van de braadslede in de draadzeef en prak of duw het tomaten-knoflook mengsel met de bolle kant van een lepel door de zeef. Laat het geheel afkoelen. Breng op smaak met eventueel nog wat peper en zout. Bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast. Brokkel 100 gram zachte verse geitenkaas in stukken, gooi een eventuele korst weg en doe de kaas in een keukenmachine. Klop ongeveer 1 dl melk en een snuf nootmuskaat door de kaas. Het moet een vloeibare crème worden dus wees voorzichtig met het toevoegen van de melk. Begin met weinig en voeg wat toe als de mousse nog te vast en dik blijft. Bewaar de geitenkaascrème afgedekt tot gebruik in de koelkast. Pureer in de keukenmachine 50 gram basilicum (alleen de blaadjes), 30 gram walnoten, 1 teen knoflook, 1,5 dl olijfolie en zwarte peper en zout tot een gladde puree. Bewaar de pesto afgedekt tot gebruik in de koelkast. De bereiding van dit voorgerecht zelf duurt slechts 5 minuten maar haal de 3 onderdelen wel ongeveer een uur voor serveren uit de koelkast. Schep de tomatencompote in de glaasjes en schep daar weer voorzichtig I/2 el geitenkaascrème op. Garneer de glaasjes tenslotte met een flinke theelepel pesto en serveer de amuses met een klein lepeltje.Tricolore van tomatencompote, geitenkaascreme en walnotenpesto
Ingredients
Instructions
No Comments