Bubbel/ Recepten & wijn/ Schaal en schelpdieren/ Wijn & recepten

Carpaccio van Coquilles St Jacques en Crémant de Bourgogne

Weet je wat vervelend is? Als je voor het eerst gasten krijgt, je heel uitgebreid gekookt hebt en na de eerste hap blijkt dat je tafelgenoten culinaire draken zijn. De ene lust geen vis (“Nee, ik vind alle vis ronduit smerig! Ik eet alleen kibbeling.”), de andere heeft een vermeende allergie voor E-nummers, aardnoten en gluten. En bietjes. Nummer drie is aan de lijn en wil alleen salade, zonder dressing en tenslotte zit je vriendin, die je het beste kent en die altijd alles eet en drinkt wat los en vast zit, aan een penicilline kuur en mag daarom geen alcohol.
Zoiets is behoorlijk(!)…. vervelend.

Met deze carpaccio riskeer je ook de nodige weerstand. Het is geen vega(n) gerecht, het is lactose intolerant onvriendelijk en het is ook nog eens rauwe vis. Dus wil je hier absoluut niet mee blijven zitten, informeer dan vooraf even goed bij je gasten of dit gewaardeerd wordt.
Niet te min, een extra portie overhouden voor jezelf is ook niet erg!

Wijntip: een bubbel

Drink hier een frisse champagne of crémant de Bourgogne bij. De frisheid van de wijn is een mooie tegenhanger voor de romige, rijpe en bijna iets zoete smaak van de schelpdieren. De limoen en wasabi helpen de wijn hierbij. O ja, en drink de wijn niet te koud. Haal de fles een minuut of 15-20 voor het serveren uit de ijskast.

Carpaccio van Coquilles St Jacques

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Voorgerecht Frans
By Kaat Serves: 4
Total Time: 15 m.

Ingredients

 • Coquilles St Jaques (1 1/2 tot 2 per persoon, kraakvers)*
 • 1 kropsla
 • wasabi, naar smaak
 • 4 el zure room
 • Peper en zout
 • 1 el groen sesamzaad
 • 1 el rose pepers gekneusd
 • 1 limoen, sap en rasp
 • Eventueel:
 • enkele scheutjes fijne olijfolie
 • Uitproberen tuinkers.
 • * Omdat deze rauw als carpaccio worden geserveerd moet je zorgen voor hele verse en kwalitatief hoogwaardige 'St Jacobs noten'. Vraag je visboer hiernaar.

Instructions

1

Spoel de coquilles in ijswater of leg ze vooraf in een zeefje en spoel ze behoorlijk lang onder een straal koud stromend water.

2

Houd de coquilles koel in het ijswater en zet ze even aan de kant. In het ijswater worden ze extra stevig en kan je ze later makkelijker in schijfjes snijden.

3

Snijd vlak voor het serveren, met een scherp vismes, iedere coquille in 4 plakken. Genoeg voor een klein voorgerecht is 6 plakjes per persoon.

4

Roer wat limoensap, zout en peper, wasabi en limoen zest door de zure room. Proef, het mag niet te zuur zijn en ook de wasabi mag niet overdrijven. Veel proeven, de saus moet subtiel blijven!!

5

Indien te dik dan een paar druppels olijfolie erbij.

6

Gebruik de binnenste, meest zachte blaadjes van de kropsla, snijd grof en garneer wat op ieder bord.

7

Leg de plakjes van de st jakobsschelpen in een cirkel erop.

8

Smeer wat zure room in een mooie veeg langs de rand van het bord en schep een lepeltje in het midden.

9

Bestrooi met groen sesamzaad, een klein(!) beetje zwarte peper (probeer witte peper eens uit) en strooi de roze peper korrels er over.

Notes

Let op dat je voorzichtig bent met het limoensap in de zure room. Als je hiervan te veel gebruikt dan heeft dit een averechts effect op de champagne of crémant.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply