Deze tapenade is in niets te vergelijken met de prakkenade die je in de supermarkt koopt. De smeersels uit de koelvitrines van de zgn versafdeling smaken altijd naar standaard fabrieksprut en bederven ieder borreluur. Ik geef toe, zelf tapenade maken kost even tijd. Je moet snijden, hakken, uitlekken en roosteren. Maar het is echt de moeite waard. Serveer met een knapperig broodje en het is feest!
Wijntip: Riesling
Deze tapenade is een smaakbommetje. Er zitten frisse zuren in die voor een strak mondgevoel zorgen maar ingrediënten zoals de olijfolie geven juist het zgn ‘filmende’ effect. De olie legt een soort laagje in je mond wat weer lekker gaat met de rijpe smaken van de noten. Toch is het overheersende mondgevoel bij deze tapenade de strakheid. Er moet dus een stevige wijn met hoge zuren tegenover staan. Eentje met veel kracht die zich niet van de wijs laat brengen door de tapenade smaaktsunami. Riesling dus. Mijn voorkeur gaat uit naar een droge Duitse van goede kwaliteit in de leeftijd van 3 – 4 jaar.
Er zijn trouwens best veel andere wijnen die ook goed combineren met deze borrelhap. Denk aan sauvignon blanc uit de Loire of een rosé uit dezelfde regio. Een Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Albariño zal er ook niet bij misstaan. Wil je perse rood probeer dan een Sangiovese of een Cabernet Franc wijn.
Deze smaakexplosie is lekker makkelijk te maken en kan niet mislukken. Hak de ansjovisfiletjes en meng met de pijnboompitten, de andere noten, olijven, kappertjes, trostomaten en semi gedroogde tomaten. Meng vervolgende de sjalotten en de olijfolie, azijn en zwarte peper erdoor. Rasp de citroeneest erover en bestrooi met bieslook en basilicum. Serveer met knapperig brood. * kan ook vervangen worden door/aangevuld worden met (zonnebloem)pitten en zaden Tapenade van ansjovisfilets en olijven
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments