De eerste keer dat ik onigiri maakte was geen succes. Brand zat met lange tanden te eten want de nori vellen waren kauwgom geworden, de rijstballen vielen uit elkaar en smaakten maar naar één ding; de speciaal hiervoor in huis gehaalde Guilin Style Chilli Sauce van Lee Kum Kee. Niet echt een authentieke onigiri smaak.
Normaal zijn we gek op bijna alle Japanse recepten maar deze variant was te ver gezocht. Ik heb dus maar een simpele maar wel smaakvolle variant bedacht. Het is een originele (Japanse) borrelhap waar je makkelijk mee kunt variëren. Ik heb geen idee of ze in Izakaya’s* goede wijnen serveren maar, wat mij betreft, schreeuwen dit soort hapjes om mooie kwaliteits wijnen.
*Izakaya’s zijn informele bars waar Japanners na het werk wat drinken en kleine hapjes snacken.
Wijntip: Riesling
Probeer een goede Riesling te vinden uit, bij voorkeur, de Moezel regio in Duitsland. Volgens Brand is het allerbelangrijkste om er eentje te drinken die niet te jong is. Als dat wel het geval is (1 of 2 jaar oud) dan kunnen Rieslings nog schraal overkomen.
Laat de tonijn uitlekken en schep in een kom. Meng met Kweepie mayonaise en wasabi naar smaak. Er moet een goed smeuïg mengsel ontstaan. Leg een stukje huishoudfolie bv in een klein kommetje of gewoon op het aanrecht. Schep hier een laagje rijst in en plet/druk aan met vochtige handen tot een laagje zonder gaten. Als je Cheddar en ansjovis gebruikt dan leg je dit eerst in het midden van de rijst. Schep vervolgens wat tonijnmengsel erop en dan weer wat rijst zodat je niets meer van de vulling ziet alleen nog maar rijst. Vouw de uiteinden van het folie samen en draai tot de rijst een balletje is. Leg koel weg. Serveren: Rol de onigiri door de furikake en bestrooi met sesamzaad, nori, lente-ui en een drupje Sriracha. Ook lekker met kipvulling of komkommer, avocado en krab.
Dit is een super combi met paddestoelen (dikke enoki's, oesterzwammen en Parijse champi's) gesmoord met wat lente-ui,soja saus en tenslotte wat geklutst ei erbij in de pan.
Onigiri met tonijn
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments